divendres, 6 de gener del 2023

LLARGMETRATGE: "Pane e tulipani" (2000)

Alerta (spoiler alert)! Puc estar revelant detalls que malmetin el gaudi de l'obra... o no.

FITXA: https://www.imdb.com/title/tt0237539/

DURADA: 116 minuts (Crèdits: 2 minuts).

PUNTUACIÓ SUBJECTIVA: 68 (sobre 100).

MILLOR:
- El punt còmic del florista anarquista, el Fermo, el paper a càrrec del Felice Andreasi, o de la persecució ridícula del Costantino Caponangeli, el personatge que fa el Giuseppe Battiston, a la senyora Barletta.

PITJOR:
- La impressió que deixa la protagonista de forçar un tarannà excessivament bonifaci i lax, fregant la carrinclonada.

NOTES:
1. El títol internacional és "Bread and Tulips"; s'inspira en el lema polític "bread and roses", popularitzat arran de la vaga del tèxtil que es va portar a terme entre gener i març del 1912 a Lawrence, en l'estat nord-americà de Massachusetts; el Silvio Soldini, el director, va preferir les tulipes a les roses perquè, diguè, antigament omplien els jardins dels soldans.
2. En les escenes en les que la Rosalba Barletta interpreta peces a l'acordió, el que se sent és l'instrument tocat per la mateixa actriu que l'encarna, la Licia Maglietta.
3. El gruix del rodatge es va efectuar a la ciutat de Venècia, en la regió italiana de Vèneto, entre maig i juliol de 1999.

COMENTARI: Ens presenta amb amabilitat l'alliberament personal de la protagonista sense grans conflictes ni drames terribles. Correcte, és d'agrair. Diria, però, que la insinuació d'una sensualitat latent en la Licia Maglietta no calia. Em refereixo a l'escena en la que s'emprova el vestit nou, per exemple. Clar que, potser, això del vessant gairebé picaresc en l'actitud de la dona, només ens ho sembla a mi i a la meva ment luxuriosa. Pensava que en qualsevol moment li ensenyaria un mugró amb posat innocent al iaio, el Fernando Girasole, encarnat pel Bruno Ganz. Fora conyes, resulta lleugera, m'ha fet somriure uns quants cops i m'he divertit. Què més vull?

EN UN MOT: Càndida.

PAÍS:           ITÀLIA, SUÏSSA.
INTERÈS:        BÉ.
RITME:          BÉ.
ELABORACIÓ:     BÉ.
TÈCNICA:        BÉ.
DENSITAT:       BÉ.
ORIGINALITAT:   BÉ.
INTÈRPRETS:     BÉ.
COMPRENSIÓ:     BÉ.


Perdoneu per la meva ignorància!