dimecres, 4 de gener del 2023

DOCUMENTAL: "The Phenomenon" (2022)

Alerta (spoiler alert)! Puc estar revelant detalls que malmetin el gaudi de l'obra... o no.

FITXA: https://www.imdb.com/title/tt22806134/

DURADA: 89 minuts i mig (Crèdits: 1 minut i mig).

PUNTUACIÓ SUBJECTIVA: 65 (sobre 100).

MILLOR:
- Quan l'estrella nomena l'Héctor Raúl Cúper com el pitjor entrenador que va tenir.

PITJOR:
- El temps dedicat a les teories de la conspiració després que la selecció de Brasil perdés la final del mundial del 1998.

NOTES:
1. El mateix director, en Duncan McMath, va produir en 2021 la sèrie de 6 capítols, "El Presidente", dedicada a la tasca al capdavant del Real Valladolid Club de Fútbol del protagonista d'aquest documental, en Ronaldo Luis Nazário de Lima.
2. Enmig dels títols de crèdit, s'inclouen imatges de l'ex-futbolista gaudint de la cançó del 1991, "Just Like the Wind", interpretada pel Tony Garcia.
3. Els autors de l'obra van revisar més de 300 hores d'imatges d'arxiu ofertes per 80 proveïdors diferents per tal d'elaborar-la.

COMENTARI: Al Barça només va militar una temporada, la 1996-1997. I recordo perfectament com va fer revifar en mi l'interès per l'equip i pel futbol, en general. Perquè era un espectacle. També, cal assenyalar que, amb ell, el club només va guanyar la Supercopa d'Espanya de 1996, la Recopa d'Europa 1996-97 i una Copa del rei; tot i que d'aquesta darrera, l'astre brasiler no en va jugar la final perquè era amb la seva selecció a Bolívia disputant la Copa América, que va acabar guanyant, per cert. Aleshores, quan va abandonar el Futbol Club Barcelona, el meu interès pel jugador va minvar moltíssim. Com dic sempre, els que són dins, endavant; els que són fora, bon vent! I, malgrat això, les seves evolucions no m'eren pas alienes. Sobretot, per impactes informatius com el capítol dramàtic de la lesió que va patir durant el partit de la Coppa Italia entre el Football Club Internazionale Milano i la Società Sportiva Lazio del 12 d'abril del 2000. En fi, que allò que explica el documental no em ve de nou. Sembla, vist el tema, que el treball es fixa especialment en el període de 4 anys entre els dos mundials que li van suposar la cara i la creu en la seva carrera, el del 1998, a França, i el del 2002, a Corea del Sud i Japó, posant èmfasi en l'aspecte reparador, expiatori, de la història. Doncs, trobo que li falta context esportiu. No sé, no m'ha fet gaire el pes; me'l podria haver estalviat.

EN UN MOT: Focalitzat.

PAÍS:           GRAN BRETANYA.
INTERÈS:        REGULAR.
RITME:          REGULAR.
ELABORACIÓ:     BÉ.
TÈCNICA:        BÉ.
DENSITAT:       BÉ.
ORIGINALITAT:   MALAMENT.
INTÈRPRETS:     NO APLICA.
COMPRENSIÓ:     BÉ.


Perdoneu per la meva ignorància!