dijous, 13 de maig del 2021

LLARGMETRATGE: "La dona il·legal" (2020)

Alerta (spoiler alert)! Puc estar revelant detalls que malmetin el gaudi de l'obra... o no.

FITXA: https://www.imdb.com/title/tt10101806/

DURADA: 119 minuts (Crèdits: 11 minuts).

PUNTUACIÓ SUBJECTIVA: 64 (sobre 100).

MILLOR:
- Les entrevistes al despatx de l'advocat, el Fernando Vila, encarnat en el Daniel Faraldo.

PITJOR:
- El suïcidi assistit maldestre de la Rosa Puiggròs, el paper a càrrec de la Montse German.

NOTES:
1. Rodada entre el 25 de març i el 28 de maig del 2019 a Barcelona i Lleida; es va utilitzar la Presó Model de Barcelona per representar un CIE.
2. El director, en Ramon Térmens, va concebre la idea per a la pel·lícula després d'una conversa amb un advocat especialitzat, en una reunió de pares.
3. Abans dels títols de crèdit, podem llegir, "Des de 2002, han mort 14 persones en els CIE's de l'Estat. Els informes oficials diuen que cinc van suïcidar-se. Quatre van ser privades de l'atenció mèdica que necessitaven. Una va morir durant el vol Madrid-Lagos sota custòdia de la Policía Nacional. La mort de les altres quatre persones segueix sense aclarir-se. Durant la postproducció d'aquesta pel·lícula, Marouane Abouobaida va morir en el CIE de València. Causa oficial de la mort: suïcidi. Tenia 23 anys. Encara hi ha set CIE's operatius en tot el territori de l'Estat. 254 a tota Europa".
4. Al llarg dels primers 6 minuts dels crèdits, apareixen els testimonis de l'Aziz Faye, la Dodo F. Tobi i la Fatoumata Gakou.

COMENTARI: Cal perdonar les mancances del film (interpretatives, d'argument) perquè l'objectiu és conscienciar l'espectador sobre l'assumpte de la corrupció del sistema i el drama de la immigració il·legal. Sembla, però, que la ficció escollida no acaba de quallar del tot. El tractament del càncer de la dona, la testimoni voluntària de les orgies al CIE, la temptativa d'assassinat barroera perpetrada per l'inspector Oriol Cadenas, l'Isak Férriz, tot això em grinyola. Sorprenentment, passa prou bé; la pena rau en que no crec que tingui la força per sacsejar opinions.

EN UN MOT: Militant.

Perdoneu per la meva ignorància!