dimarts, 25 de maig del 2021

LLARGMETRATGE: "Pociag" (1959)

Alerta (spoiler alert)! Puc estar revelant detalls que malmetin el gaudi de l'obra... o no.

FITXA: https://www.imdb.com/title/tt0053176/

DURADA: 97 minuts (Crèdits: 2 minuts, al principi).

PUNTUACIÓ SUBJECTIVA: 73 (sobre 100).

MILLOR:
- La seqüència de la persecució i captura de l'assassí, interpretat pel Roland Glowacki.

PITJOR:
- El número entre la Marta i l'Staszek, encarnats en la Lucyna Winnicka i el Zbigniew Cybulski, respectivament, en la passarel·la que separa els vagons de diferents classes.

NOTES:
1. El títol internacional és "Night Train", "The Train", o bé, "Baltic Express".
2. La Lucyna Winnicka va rebre una menció especial en el lliurament de la Coppa Volpi per la migliore interpretazione femminile de la Mostra Internazionale d'Arte Cinematografica della Biennale di Venezia d'aquell any.
3. El tren va de Lódz, província de Lódzkie, fins a Hel, província de Pomorskie, a Polònia.
4. Explicà el director, en Jerzy Kawalerowicz, que s'inspirà en una experiència personal que va viure en un viatge de tren entre Varsòvia i Szczecin per escriure la història.

COMENTARI: Te la presenten com una obra mestra i dius, "Calla, caldrà veure-la!" I, sí, està bé. Trobo prou enginyosa la trama del canvi de places entre la noia i l'assassí, el conflicte amorós que amaneix i catalitza el desenllaç i la confusió amb el metge. La qüestió antropològica també resulta interessant, els viatgers del tren; sobretot, els que es veuen quan els agents inspeccionen els compartiments barats a la recerca del criminal. I, a manca de gaires imatges de la Polònia de finals dels 50s, més enllà del parell d'estacions i la petita franja de la platja de la mar Bàltica, el vehicle i les seves peculiaritats donen el joc visual adequat. Potser, em balla una mica la relació entre el bitllet i l'assassí, com si fossin nominals... Com els lliguen? I no veig clara la interacció ambigua entre la Marta i el Jerzy, el paper del Leon Niemczyk. Encara que això darrer s'explica amb l'aparició final de la dona del paio, la Barbara Horawianka. Sí, està bé.

EN UN MOT: Desesperada.

Perdoneu per la meva ignorància!