dijous, 27 de maig del 2021

LLARGMETRATGE: "Ongaku" (2019)

Alerta (spoiler alert)! Puc estar revelant detalls que malmetin el gaudi de l'obra... o no.

FITXA: https://www.imdb.com/title/tt10487722/

DURADA: 71 minuts (Crèdits: 5 minuts).

PUNTUACIÓ SUBJECTIVA: 67 (sobre 100).

MILLOR:
- Un fragment de la fugida pels carrerons del Kenji, a qui posa veu el Shintaro Sakamoto, perseguit per la banda de l'Oba, de qui s'encarrega el Naoto Takenaka.

PITJOR:
- Que el Morita estigui doblat per la Kami Hiraiwa.

NOTES:
1. Internacionalment, es coneix com "On-Gaku: Our Sound".
2. Li va ser atorgat el Prix de la meilleure musique originale, avec le soutien de la SACEM, dans la catégorie longs métrages en l'edició del 2020 del Festival International du film d'animation d'Annecy.
3. És una adaptació del manga del Hiroyuki Ohashi, "Ongaku to manga", del 2009; el director i el mangaka van fer-se amics en coincidir en una feina de temps parcial.
4. El director, en Kenji Iwaisawa, va trigar més de 7 anys en enllestir la pel·lícula que compta amb uns 40 mil dibuixos fets a mà i utilitza la tècnica de la rotoscòpia.

COMENTARI: El moment d'esberlar el baix i treure la flauta és, segurament, el més potent i còmic. Sobretot, perquè es desvela certa traça del protagonista a l'hora de tocar l'instrument i deixa enrere l'aura de tanoca que l'acompanya. També m'ha fet gràcia l'instant en el que el Kenji pessiga el cul a l'Aya, encarnada en la Ren Komai; més que res perquè m'ha sobtat. De la resta, aprecio la feinada en els escenaris i alguna improvisació artística d'estil. Però, en general, es nota la factura amateur. M'ha agradat, diguem, moderadament.

EN UN MOT: Artesanal.

Perdoneu per la meva ignorància!