dissabte, 8 de maig del 2021

LLARGMETRATGE: "Milano calibro 9" (1972)

Alerta (spoiler alert)! Puc estar revelant detalls que malmetin el gaudi de l'obra... o no.

FITXA: https://www.imdb.com/title/tt0067429/

DURADA: 102 minuts (Crèdits: 2 minuts).

PUNTUACIÓ SUBJECTIVA: 60 (sobre 100).

MILLOR:
- La visita de l'Ugo Piazza, el personatge a càrrec del Gastone Moschin, a cal Don Vincenzo i el Chino, encarnats per l'Ivo Garrani i el Philippe Leroy, respectivament, on, plegats, s'enfronten al Rocco Musco i els seus esbirros.
- El ball de la Barbara Bouchet, fent de Nelly Bordon, encara que s'allarga un pèl massa.

PITJOR:
- L'assalt del Chino al cau de l'Americano, el paper del Lionel Stander.
- L'embogiment final del Rocco.

NOTES:
1. Alternativament, va ser estrenada amb el títol "The Contract"; el de treball fou "Da lunedì a lunedì".
2. Inspirada en tres dels relats del recull homònim escrit pel Giorgio Scerbanenco i publicat el 1969; el qual també va servir de base per "Liberi armati pericolosi", el film del 1976 dirigit pel Romolo Guerrieri.
3. Es considera la primera part de la trilogia policíaca del director, en Fernando Di Leo; completada per "La mala ordina", del mateix any, i "Il Boss", del 1973.
4. En 2020, va estrenar-se una seqüela, "Calibro 9", dirigida pel Toni D'Angelo.

COMENTARI: Sosté bé la intriga fins al desenllaç, la qual cosa atrapa força. Després, l'histrionisme tant del comissari, encarnat en el Frank Wolff, com del Rocco, interpretat pel Mario Adorf, fan certa gràcia. El problema, però, és que la trama no acaba de semblar gaire sòlida o versemblant; penso que l'estratègia de l'enfrontament i la distracció no està ben fonamentada. Tampoc es caracteritza per l'exuberància visual, més enllà de les tres explosions. Malgrat tot, és entretinguda. Curiós, veure el Duomo de Milà ennegrit.

EN UN MOT: Solta.

Perdoneu per la meva ignorància!