dissabte, 26 de desembre del 2020

LLARGMETRATGE: "Monsieur Lazhar" (2011)

Alerta (spoiler alert)! Puc estar revelant detalls que malmetin el gaudi de l'obra... o no.

FITXA: https://www.imdb.com/title/tt2011971/

DURADA: 94 minuts (Crèdits: 4 minuts).

PUNTUACIÓ SUBJECTIVA: 61 (sobre 100).

MILLOR:
- L'escena que s'inicia parlant de la defenestració i deriva en l'explosió de l'Émilien Néron, que fa del Simon.
- El moment de ball solitari del Bashir Lazhar.

PITJOR:
- Se'm fa difícil de creure una situació en la que manquen professors de substitució.
- L'escola recorre a un impostor, així de fàcil?

NOTES:
1. Basada en l'obra de teatre "Bashir Lazhar", de l'Évelyne de la Chenelière.
2. Li van ser atorgats 6 guardons en la 32a edició dels Genie Awards, entre els quals, a la millor pel·lícula i millor direcció.
3. L'Évelyne de la Chenelière va suggerir el Mohamed Saïd Fellag per al paper protagonista; aleshores, el director i guionista, en Philippe Falardeau, va contactar amb l'humorista a través de Youtube.
4. El rodatge es va portar a terme a Le Plateau-Mont-Royal de Montreal, al Quebec, al llarg de 24 dies d'estiu i 4 d'hivern.

COMENTARI: La veritat és que plantejar que una professora es suïcida penjant-se del sostre d'una aula on dóna classe a nens de 10 anys, tenint en compte que ni l'escola ni l'entorn ni els alumnes semblen massa conflictius, ho trobo extrem, per molt que una sospita d'assetjament rondi aquesta mestra. M'esperava alguna cosa recargolada darrere de la seva mort, algun gir; no hi ha més que un trastorn psicològic. Després, estic d'acord que l'assumpte de l'asil polític és delicat i em desperta tota la simpatia del món però no acabo de veure l'al·licient de barrejar l'amo d'un restaurant d'Alger amb un centre de primària quan el paio no mostra cap traça especial i, de fet, se li observen mancances. Fa angúnia, pel refugiat i pels nanos que han de patir la seva incompetència. Dit això, reconec que la interpretació és correcta i alguns dels punts que es tracten són prou adients. Si més no, m'ha fet pensar en com d'agraïts hauríem d'estar per la tasca que fan els docents.

EN UN MOT: Espinosa.

Perdoneu per la meva ignorància!