divendres, 11 de desembre del 2020

LLARGMETRATGE: "A Christmas Story" (1983)

Alerta (spoiler alert)! Puc estar revelant detalls que malmetin el gaudi de l'obra... o no.

FITXA: https://www.imdb.com/title/tt0085334/

DURADA: 93 minuts (Crèdits: 2 minuts).

PUNTUACIÓ SUBJECTIVA: 60 (sobre 100).

MILLOR:
- Rentar-li la boca al nano amb el sabó Lifebuoy.
- El descodificador del programa de ràdio de la Little Orphan Annie.

PITJOR:
- L'atac del Ralphie Parker, encarnat en el Peter Billingsley, a l'assetjador, l'Scut Farkus, interpretat pel Zack Ward.
- La cantada de nadales al restaurant xinès.

NOTES:
1. Basada en anècdotes del Jean Parker Shepherd Jr., que fa de narrador en la pel·ícula, explicades en el seu llibre "In God We Trust: All Others Pay Cash", del 1966, incloent altre material i del seu títol "Wanda Hickey's Night of Golden Memories and Other Disasters", del 1971.
2. Des del 1997, o bé la Turner Network Television o bé la Turner Broadcasting System o bé la Turner Classic Movies emeten una marató anomenada "24 Hours of A Christmas Story" que consisteix en passar aquest film 12 cops consecutius entre la vigília i Nadal.
3. En 2012, fou seleccionada per a la seva preservació en el National Film Registry per la Library of Congress dels EUA.
4. Va ser rodada a Cleveland, la casa familiar és al barri de Tremont, i a St. Catharines i Toronto, a la província d'Ontario del Canadà.
5. El mateix Bob Clark va dirigir una seqüela titulada "It Runs in the Family" que va estrenar-se el 1994 i que pren el nom de "My Summer Story" en format vídeo i a la televisió.
6. En novembre del 2012, va estrenar-se a Broadway "A Christmas Story: The Musical", escrita i composta pel Benj Pasek i el Justin Paul, amb llibret del Joseph Robinette.

COMENTARI: Perfecta pel dinar de nadal; per no fer-li cap cas, vull dir. Em sap greu però no li veig res d'extraordinari perquè hagi assolit l'estatus de clàssic; es tracta del relat d'un nadal convencional d'una família corrent, ambientada en els anys 40 ó 50 del segle 20 encara que tampoc resulta especialment rellevant en l'escenificació. No la voldria tornar a veure, la veritat.

EN UN MOT: Testimonial.

Perdoneu per la meva ignorància!