dissabte, 12 de desembre del 2020

LLARGMETRATGE: "Black Christmas" (1974)

Alerta (spoiler alert)! Puc estar revelant detalls que malmetin el gaudi de l'obra... o no.

FITXA: https://www.imdb.com/title/tt0071222/

DURADA: 98 minuts (Crèdits: 1 minut).

PUNTUACIÓ SUBJECTIVA: 68 (sobre 100).

MILLOR:
- L'entorn universitari.
- El sistema rudimentari de tenir punxat el telèfon de la casa Pi Kappa Sigma, ΠΚΣ.
- L'engany, la distracció que col·loca el Peter, en la pell del Keir Dullea, com a sospitós, amb l'assumpte de l'avortament i el seu mal geni.

PITJOR:
- El paper galdós de la Margot Kidder encarnant la Barb.
- La riallada postissa del detectiu que interpreta el John Rutter fotent-se'n del sergent Nash, a qui dóna vida en Douglas "Doug" McGrath.

NOTES:
1. Inicialment, va comercialitzar-se com "Silent Night, Evil Night" als EUA.
2. Està inspirada en la llegenda urbana de "La cangur i l'home de les golfes" i en una sèrie d'assassinats que van tenir lloc al veïnat de Westmount de Montreal, al Quebec, l'any 1943.
3. El guió original s'anomenava "Stop Me".
4. Es va rodar a Toronto amb un pressupost estimat de 600 mil dòlars i va recaptar més de 4 milions.
5. S'en va publicar una novel·lització escrita pel Lee Hays el 1976, el 2006 va estrenar-se una revisió dirigida pel Glen Morgan titulada "Black X-Mas" i la Sophia Takal va dirigir la que va sortir amb el mateix títol que l'original el 2019.

COMENTARI: Ja sé que s'ha convertit en una obra de culte i es considera capdavantera en el gènere de la massacre però és que m'ha semblat massa lenta i una mica coixa des del moment que la policia no fa una recerca complerta de la casa d'una desapareguda. Bé, pot passar, les forces de l'ordre poden ser incompetents. Qui sóc jo per qüestionar-ho? Al cap i a la fi, l'espectacle rau en l'assassí en sèrie, suposo, no en cap trama enginyosa. No obstant, i malgrat m'hagi agradat veure-la, ha estat un goig la regressió al passat, la trobo tova. Bon suspens i, sobretot, bon tram de desenllaç.

EN UN MOT: Precursora?

Perdoneu per la meva ignorància!