dimarts, 22 de juny del 2021

LLARGMETRATGE: "Wish Dragon" (2021)

Alerta (spoiler alert)! Puc estar revelant detalls que malmetin el gaudi de l'obra... o no.

FITXA: https://www.imdb.com/title/tt5562070/

DURADA: 98 minuts (Crèdits: 7 minuts).

PUNTUACIÓ SUBJECTIVA: 63 (sobre 100).

MILLOR:
- El teatre d'ombres des dels balcons dels nens.
- Les coreografies de lluita, inspirades en les de les pel·lícules d'en Jackie Chan; el mestre de les arts marcials interpreta el drac en la versió en mandarí i, també, fa de productor.
- La representació dels shikumens de Xangai.

PITJOR:
- Un argument forçat i ordinari.
- Els gossos dels crèdits en bucle.

NOTES:
1. Durant el primer minut i mig dels títols de crèdit, sona la cançó "Free Smiles", interpretada per la Tia Ray, mentre apareixen els contorns de coses fets d'estels; amb la resta dels crèdits es mostren cadells de gos.
2. La inspiració per engegar el projecte li arribà al director, en Chris Appelhans, cap el 2004, quan parlava amb un amic sobre el conte d'Aladí i la llàntia meravellosa; va trigar entre 6 i 7 mesos en fer el guió.
3. En mandarí, el títol és "Xuyuàn shénlóng".

COMENTARI: La part que suggereix el desenvolupament urbanístic de la ciutat en els 10 anys des de la infantesa fins a l'adolescència dels protagonistes i, potser, la que apunta l'aparició de les diferències socio-econòmiques entre veïns i amics fonamenten una bona premissa. Ellò que no trobo tant atractiu és la revisió confusa del conte dels tres desitjos que cau en un clixé mal explicat i carrincló. Barrejar el pare, a qui posa veu el Will Yun Lee, amb la tetera no m'encaixa gaire. I el pla del Din per trobar-se amb la Li Na, encarnats pel Jimmy Wong i la Natasha Liu Bordizzo, respectivament, és molt estúpid. Almenys, l'animació està bé, l'acció entreté i els personatges es fan simpàtics. El director explica que, en un dels viatges de reconeixement a la Xina, un nen li va dir que el seu desig seria que els seus pares fossin més joves per poder estar més temps amb ells i que aquesta resposta va inspirar-lo al llarg de la producció. Val més aquesta resposta que la pel·lícula.

EN UN MOT: Refregida.

PAÍS:           EUA, XINA, CANADÀ.
INTERÈS:        REGULAR.
RITME:          BÉ.
ELABORACIÓ:     BÉ.
TÈCNICA:        BÉ.
DENSITAT:       BÉ.
ORIGINALITAT:   MALAMENT.
INTÈRPRETS:     BÉ.
COMPRENSIÓ:     BÉ.


Perdoneu per la meva ignorància!