dijous, 24 de juny del 2021

LLARGMETRATGE: "Chappie" (2015)

Alerta (spoiler alert)! Puc estar revelant detalls que malmetin el gaudi de l'obra... o no.

FITXA: https://www.imdb.com/title/tt1823672/

DURADA: 120 minuts (Crèdits: 7 minuts).

PUNTUACIÓ SUBJECTIVA: 70 (sobre 100).

MILLOR:
- El duel final a tres bandes, la del Vincent Moore, encarnat en el Hugh Jackman, la del grup del Hippo, el paper del Brandon Auret, i la del Chappie, a qui posa veu el Sharlto Copley.

PITJOR:
- L'etapa infantívola del robot, sobretot, quan el Deon Wilson, el Ninja, la Yolandi Visser i l'Amerika, interpretats pel Dev Patel, el Watkin Tudor Jones, l'Anri du Toit i el Jose Pablo Cantillo, respectivament, miren d'instruir el Chappie com si fos un nen.

NOTES:
1. El gruix del rodatge va tenir lloc a Johannesburg, a Sud-Àfrica, entre finals d'octubre del 2013 i febrer del 2014; aleshores, van tornar a filmar a la província de British Columbia, al Canadà, l'abril del 2014.
2. A partir d'un pressupost de 49 milions de dòlars, va recaptar 102 milions.
3. Inspirada pel curt del 2004, "Tetra Vaal", del mateix director, en Neill Blomkamp; qui ha reconegut haver pres de model per al disseny del Chappie el personatge del Briareos, del manga creat el 1985 pel Masamune Shirow, "Appurushiido".
4. El Neill Blomkamp i la seva dona, la Terri Tatchell, van escriure el guió en dues setmanes; inicialment, havien considerat fer una trilogia.
5. En un final alternatiu, la consciència de l'androide protagonista és transferida a tots els robots de la policia.

COMENTARI: Convertir la màquina en un infant resulta una carrinclonada molt pesadeta que, a més d'esdevenir ridícula, no té solta ni volta; una entitat cibernètica hauria d'adquirir els conceptes de "papi" i "mami" per a si? Vinga, home! La idea de la intel·ligència artificial autònoma i, després, la de la transferència de consciència, no queden gaire convincents perquè es tracten de manera massa laxa. L'argument, en general, no seria cap meravella de la innovació. Immediatament, em venen al cap "RoboCop", la pel·lícula del 1987 dirigida pel Paul Verhoeven, i "Short Circuit", del 1986, a càrrec del John Badham. No obstant tot això, l'espectacle es sosté relativament bé per l'acció, els trets, les explosions i l'animació de les andròmines. Afortunadament, no m'esperava mès i m'he trobat la Sigourney Weaver per allà, que m'ha fet gràcia.

EN UN MOT: Xarona.

PAÍS:           REPÚBLICA DE SUD-ÀFRICA, EUA.
INTERÈS:        BÉ.
RITME:          REGULAR.
ELABORACIÓ:     BÉ.
TÈCNICA:        BÉ.
DENSITAT:       BÉ.
ORIGINALITAT:   MALAMENT.
INTÈRPRETS:     BÉ.
COMPRENSIÓ:     REGULAR.


Perdoneu per la meva ignorància!