diumenge, 20 de juny del 2021

LLARGMETRATGE: "Luca" (2021)

Alerta (spoiler alert)! Puc estar revelant detalls que malmetin el gaudi de l'obra... o no.

FITXA: https://www.imdb.com/title/tt12802134/

DURADA: 95 minuts (Crèdits: 11 minuts).

PUNTUACIÓ SUBJECTIVA: 89 (sobre 100).

MILLOR:
- L'exhibició futbolística de la Daniela Paguro, el paper de la Maya Rudolph.
- El descens en bicicleta des del Mount Portorosso.

PITJOR:
- El preludi submarí.
- El gest traïdor del Luca, el Jacob Tremblay.

NOTES:
1. Durant la interpretació per part de la Mina de la versió italiana, "Città vuota", de la cançó del Doc Pomus i el Mort Shuman, "It's a Lonely Town (Lonely without You)", al principi dels títols de crèdit, es veuen diferents il·lustracions dels personatges en situacions posteriors a la conclusió del film; al final dels crèdits, fa una aparició l'oncle Ugo, a qui dóna veu el Sacha Baron Cohen.
2. El director, l'Enrico Casarosa, declarà que els personatges protagonistes es basen en ell i el seu amic, l'Alberto Surace, i en la seva infantesa a Gènova; mencionà, també, que el film pretén retre homenatge tant a Federico Fellini com a altres figures del cinema italià i al Hayao Miyazaki.

COMENTARI: El cas és que fins que els nanos no arriben al poble, cap a la mitja hora, la cosa no acaba d'arrencar; a partir d'aleshores, tot flueix. L'Ercole Visconti, encarnat pel Saverio Raimondo, resulta un dolent divertit. La Giulia Marcovaldo, a càrrec de l'Emma Berman, representa la menystinguda entranyable que renega de formatge en formatge, "Santa mozzarella!", "Santo pecorino!", "Santo Gorgonzola!". L'atmosfera de la vila evoca vacances a la vora del mar. I una banda sonora nostàlgica, Quartetto Cetra, Edoardo Bennato, Gianni Morandi, Mina, Rita Pavone, encisa per darrere. Com no? L'animació, excepcional.

EN UN MOT: Estiuenca.

PAÍS:           EUA.
INTERÈS:        BÉ.
RITME:          BÉ.
ELABORACIÓ:     BÉ.
TÈCNICA:        BÉ.
DENSITAT:       BÉ.
ORIGINALITAT:   REGULAR.
INTÈRPRETS:     BÉ.
COMPRENSIÓ:     BÉ.


Perdoneu per la meva ignorància!