dissabte, 3 d’abril del 2021

LLARGMETRATGE: "Balada triste de trompeta" (2010)

Alerta (spoiler alert)! Puc estar revelant detalls que malmetin el gaudi de l'obra... o no.

FITXA: https://www.imdb.com/title/tt1572491/

DURADA: 105 minuts (Crèdits: 3 minuts).

PUNTUACIÓ SUBJECTIVA: 61 (sobre 100).

MILLOR:
- El moment de l'execució de dos presos; l'un crida "¡Viva la república!" i rep un tret al cap, l'altre diu "¡Viva el circo!" i s'endú una bala al pit.
- La transformació del Carlos Areces de Javier Granados a pallasso sinistre.

PITJOR:
- La interpretació del Santiago Segura.
- Els efectes visuals de la darrera intervenció del motorista fantasma, l'Alejandro Tejería.

NOTES:
1. El títol s'inspira en la cançó del 1961, "Ballata della Tromba", composta pel Franco Pisano i interpretada en castellà pel Raphael, mentre que la llavor del film és la visió que tenia l'Álex de la Iglesia d'un pallasso armat amb metralladores.
2. Al llarg de la primera part dels títols de crèdit, es mostren pantalles de televisió amb imatges de diferents espectacles infantils dels 70's.
3. Rodada entre el 18 de gener i el 24 de març del 2010 a Madrid, Alacant, València i Bocairent.
4. El títol internacional és "The Last Circus".

COMENTARI: El director, com és habitual en ell, demostra la seva habilitat per compondre plans potents i estampes suggeridores. Aquí, potser, diria que es repeteix col·locant el clímax de l'acció en un lloc elevat, la creu cristiana del Valle de los Caídos, per altra banda, muntant un espectacle bastant absurd i poca-solta. Sembla que, en ocasions, l'agosarament de ficar-se en situacions o temes que clarament el superen li juga una mala passada. Trobo bé que vulgui homenatjar "Los santos inocentes", la pel·lícula del 1984 dirigida pel Mario Camus, o que ens recreï l'atemptat del 20 de desembre de 1973 contra l'almirall Luis Carrero Blanco. Per descomptat, els pits de la Carolina Bang, que fa de la Natalia, resulten aclaparadors. No obstant això, cap a la meitat m'ha deixat d'interessar.

EN UN MOT: Perduda.

Perdoneu per la meva ignorància!