dimecres, 19 de juliol del 2023

LLARGMETRATGE: "Kvinden i buret" (2013)

Alerta (spoiler alert)! Puc estar revelant detalls que malmetin el gaudi de l'obra... o no.

FITXA: https://www.imdb.com/title/tt2438644/

DURADA: 96 minuts i mig (Crèdits: 3 minuts i mig).

PUNTUACIÓ SUBJECTIVA: 69 (sobre 100).

MILLOR:
- El flashback de l'accident de circulació de les famílies Lynggaard i Jensen.

PITJOR:
- Estic entre la interpretació del Mikkel Boe Følsgaard com a Uffe Lynggaard, el germà perjudicat de la víctima, i l'escena de l'extracció del queixal de la Merete Lynggaard, el personatge encarnat per la Sonja Richter.

NOTES:
1. El títol en anglès és "The Keeper of Lost Causes", "Department Q: The Keeper of Lost Causes" o "The Woman in the Cage".
2. Va comptar amb un pressupost de 39 milions de corones daneses; va recaptar-ne'n més de 100.
3. Està basada en la novel·la homònima del Jussi Adler-Olsen, publicada en 2007, i és la primera de la sèrie d'adaptacions d'històries de l'Afdeling Q, continuada per "Fasandræberne", en 2014, a càrrec, també, del Mikkel Nørgaard.
4. El rodatge es va portar a terme durant la tardor de 2012 en indrets de Dinamarca, com København, Allerød i Bornholm, d'Alemanya, com Hamborg i Schleswig-Holstein, i de Suècia, com Västra Götaland; a més, en els estudis de Zentropa de la capital danesa.

COMENTARI: El fet que aquesta pel·lícula estableixi la base de la sèrie, pel que fa a la configuració del Department Q, li afegeix cert d'interès. Però el cas que ens presenta no l'acabo de trobar gaire robust. Per començar, tot depèn de la reacció d'un malalt amb lesió cerebral. Des del meu desconeixement mèdic, diria que la premissa grinyola una mica. Després, la suplantació del Lars Henrik Jensen, el paper del Peter Plaugborg, pel seu amic, el Daniel Hale, encarnat pel Magnus Millang, i que acaba en assassinat, sembla bastant gratuïta. Poc amics devien ser si el liquida! I, finalment, el mètode de tortura, el recipient de pressió, fa tota la fila de foc d'artifici innecessari. D'on surt? A més, l'actitud del personatge protagonista, el Carl Mørck, personificat en el Nikolaj Lie Kaas, carrega bastant. D'acord, això és cosa meva. De manera que, si no fos perquè el lliurament resulta prou àgil, estaríem parlant d'una petita castanya. Segurament, també, si m'hagués llegit el llibre m'hauria fet més gràcia.

EN UN MOT: Fonamental.

PAÍS:           DINAMARCA, ALEMANYA, SUÈCIA, NORUEGA.
INTERÈS:        BÉ.
RITME:          BÉ.
ELABORACIÓ:     BÉ.
TÈCNICA:        BÉ.
DENSITAT:       BÉ.
ORIGINALITAT:   MALAMENT.
INTÈRPRETS:     BÉ.
COMPRENSIÓ:     BÉ.


Perdoneu per la meva ignorància!