dijous, 13 de juliol del 2023

DOCUMENTAL: "The Man Who Saved the World" (2013)

Alerta (spoiler alert)! Puc estar revelant detalls que malmetin el gaudi de l'obra... o no.

FITXA: https://www.imdb.com/title/tt2277106/

DURADA: 105 minuts (Crèdits: 6 minuts).

PUNTUACIÓ SUBJECTIVA: 57 (sobre 100).

MILLOR:
- La dita atribuïda al monarca Segimon de Luxemburg https://ca.wikipedia.org/wiki/Segimon_I_del_Sacre_Imperi_Romanogerm%C3%A0nic, "destrueixo els meus enemics convertint-los en amics", que pronuncia el protagonista.

PITJOR:
- La insistència sobre el trauma maternal del vell, sobretot, per part de la Galina Kalinina, la noia que actua d'intèrpret.

NOTES:
1. Es basa en l'Incident de l'equinocci de tardor https://en.wikipedia.org/wiki/1983_Soviet_nuclear_false_alarm_incident i la figura del coronel Stanislav Petrov https://ca.wikipedia.org/wiki/Stanislav_Petrov.
2. Durant els primers 3 minuts de títols de crèdit, es mostren algunes escenes del seguiment al Petrov.
3. El procés de producció va durar 8 anys, comptant una interrupció de 2 que va servir al responsable per donar un enfocament més dramàtic al projecte.
4. El títol va inspirar-lo una observació del Walter Cronkite.

COMENTARI: En una entrevista, el Peter Anthony, el director i guionista, reconeix, literalment, que no volia cenyir-se a 17 minuts de documental ni a compondre quelcom lineal, que volia fer una pel·lícula de 2 hores per afavorir certa cadència; això em suggereix que la majoria d'aquests 100 minuts de més pretesos serien palla. També, el paio assenyala que, el primer cop que va trobar-se amb el rus, va sentir com si fos davant Jesús de Natzaret. Bé, no sé com se suposa que va ser el messies cristià però el soviètic em resulta qualsevol cosa menys entranyable o diví. En fi, que no m'ha agradat gaire, el conte. Sovint, m'ha fet la impressió que s'inflava el relat amb un to com afectat. Tot i que, crec que la recreació de l'escena de l'alerta nuclear esdevé pertinent i precisa. Mes la resta sembla bastant un exercici de demagògia de llibre. Ara, em ve al cap aquella cançó de La Trinca https://ca.wikipedia.org/wiki/La_Trinca... "Dominen el món, dues grans potències i tot un garbuix d'interdependències. Si és que els hem de creure, si és que els hem de creure, tots volen la pau...". Per cert, la conclusió carrincloneja una mica.

EN UN MOT: Artificiós.

PAÍS:           DINAMARCA, SUÈCIA, NORUEGA, LETÒNIA, SUÏSSA, EUA, ALEMANYA.
INTERÈS:        REGULAR.
RITME:          MALAMENT.
ELABORACIÓ:     BÉ.
TÈCNICA:        BÉ.
DENSITAT:       BÉ.
ORIGINALITAT:   MALAMENT.
INTÈRPRETS:     BÉ.
COMPRENSIÓ:     BÉ.


Perdoneu per la meva ignorància!