dilluns, 5 d’octubre del 2020

LLARGMETRATGE: "Tenet" (2020)

Alerta (spoiler alert)! Puc estar revelant detalls que malmetin el gaudi de l'obra... o no.

FITXA: https://www.imdb.com/title/tt6723592/

DURADA: 150 minuts (Crèdits: 6 minuts).

PUNTUACIÓ SUBJECTIVA: 70 (sobre 100).

MILLOR:
- El concepte de la inversió del transcurs del temps.

PITJOR:
- L'exposició, el relat.

NOTES:
1. El guionista, a més de director i productor, en Christopher Nolan, va trigar més de 5 anys en escriure'n el guió després de rumiar-hi durant més d'una dècada.
2. El rodatge principal va portar-se a terme al llarg de 3 mesos a Dinamarca, Estònia, Índia, Itàlia, Noruega, el Regne Unit i els Estats Units d'Amèrica.
3. El títol s'extreu del Quadrat Sator (o Quadrat Rotas), el palíndrom quadrat 2D més antic que es coneix, que consisteix en la frase llatina "SATOR AREPO TENET OPERA ROTAS".

COMENTARI: La premissa em sembla molt original; si més no, jo no recordo res semblant en cap format (pel·lícula, llibre, còmic...) ni cap referència a alguna cosa de l'estil. Per això em fa ràbia no haver copsat la idea a la primera... ni a la segona ni, encara, ara. És a dir, a grans trets, veig la foto global, la paradoxa de l'avi, futur contra passat, l'essència de la mateixa línia temporal, una reflexió exigent, sense dubte. Però, hi ha detalls que no ajuden, que desorienten. Per exemple, no entenc la necessitat de traslladar la Kat Barton, interpretada per l'Elizabeth Debicki, a la zona franca d'Oslo. Per acabar de complicar-ho podria haver inclòs universos paral·lels. En fi, proposta tremenda... mal explicada.

EN UN MOT: Confusa.

Perdoneu per la meva ignorància!