diumenge, 11 d’octubre del 2020

LLARGMETRATGE: "La mafia uccide solo d'estate" (2013)

Alerta (spoiler alert)! Puc estar revelant detalls que malmetin el gaudi de l'obra... o no.

FITXA: https://www.imdb.com/title/tt3374966/

DURADA: 89 minuts (Crèdits: 3 minuts).

PUNTUACIÓ SUBJECTIVA: 62 (sobre 100).

MILLOR:
- L'inici de la pel·lícula.
- La figura del periodista Francesco, interpretat pel Claudio Gioè.
- Les imatges d'arxiu.
- El pastís iris de Palermo.

PITJOR:
- El personatge del Jean Pierre, encarnat en el Maurizio Marchetti.

NOTES:
1. Al principi, surten els rètols, "Film riconosciuto di interesse culturale con contributo economico del MINISTERO PER I BENI E LE ATTIVITÀ CULTURALI DIREZIONE GENERALE PER IL CINEMA" i "Le riprese del film a Palermo sono state realizzate con il supporto dell'associazione ADDIOPIZZO".
2. La dedicatòria diu, "Ai ragazzi della sezione catturandi della squadra mobile di Palermo", "Al Quarto Savona 15" i "A tutti gli agenti di scorta che sono caduti nell'adempimento del proprio dovere".
3. Li va ser atorgat el guardó a la millor comèdia en la 27a edició dels European Film Awards.
4. Derivà en una sèrie amb el mateix títol dirigida pel Luca Ribuoli integrada per 24 episodis, distribuïts en dues temporades, 2016 i 2018, que resta oberta a futures tongades.
5. Abans dels títols de crèdit surt un mosaic de retalls de diari amb els noms: Boris Giuliano, Cesare Terranova, Carlo Alberto Dalla Chiesa, Giovanni Falcone, Paolo Borsellino, Gaetano Costa, Attilio Bonincontro, Filadelfio Aparo, Piersanti Mattarella, Mario Francese, Pio La Torre i Rocco Chinnici.

COMENTARI: Una barreja un pèl torbadora, no sé si l'enfoc frega el mal gust per molt que s'ensenyin les plaques honorífiques a les víctimes en acabat. En això, el director, en Pierfrancesco Diliberto, natural de Palermo, tindrà les coses més clares, suposo. Aprecio la caracterització però el vessant romàntic em sembla molt poc consistent i els fets històrics em queden massa lluny. Estranya, no m'acaba de fer el pes.

EN UN MOT: Personal.

Perdoneu per la meva ignorància!