dissabte, 23 de setembre del 2023

TEATRE: "El gran comediant d'Héctor Claramunt i Joel Joan - Ferran Castanyer/Joel Joan - Joel Joan/Xavi Mira/Eduard Muntada/Africa Alonso/Anna Sahun" (2021)

Alerta (spoiler alert)! Puc estar revelant detalls que malmetin el gaudi de l'obra... o no.

FITXA: https://www.imdb.com/title/tt25399944/

DURADA: 95 minuts i mig (Crèdits: menys d'1 minut).

PUNTUACIÓ SUBJECTIVA: 65 (sobre 100).

MILLOR:
- L'enregistrament del càsting de l'Ernest.

PITJOR:
- El número musical del final; sembla ben bé que no sabien com acabar.

NOTES:
1. La Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals, que va emetre l'espectacle el 2 de gener de 2023, va pagar 58.000 euros a Arriska, la productora d'en Joel Joan i Juvé, director, co-guionista i protagonista del muntatge; van comptabilitzar-se uns 368 mil teleespectadors.
2. L'obra va estrenar-se el 22 d'octubre de 2021 en el Festival Temporada Alta https://temporada-alta.com de Girona.
3. L'Héctor Claramunt i el Joel Joan diuen haver-se inspirat en la peça de 1939, "Present Laughter", del Noël Peirce Coward, per desenvolupar el treball.
4. L'empresa Badalona Cultura, gestora dels teatres públics d'aquella ciutat, va cancel·lar la comèdia, que havia de representar-se en el Teatre Zorrilla de Badalona, arran de la polèmica aixecada per un clip del protagonista publicat en xarxes socials https://www.ccma.cat/324/lajuntament-de-badalona-cancella-una-obra-de-joel-joan-pel-polemic-video-de-la-barca/noticia/3113044/.
5. L'Anna Sahun Martí, que interpreta el personatge de l'Elisenda, és la parella real del Joel Joan i Juvé; es van conèixer durant el rodatge de la sèrie de 52 episodis iniciada en 2004, "Porca misèria" https://ca.wikipedia.org/wiki/Porca_mis%C3%A8ria.

COMENTARI: M'ha semblat que, de tant en tant, els rellisquen algunes síl·labes, als actors, conseqüència d'un estat d'excitació continu que no acaba de provar completament; sobretot, per part del divo. Però, en conjunt, el plantejament, la situació i els gags resulten prou divertits per passar l'estona sense més pretensió. Si de cas, com apunt, diria que les intervencions tant del Xavier Mira Cortell com de l'Àfrica Alonso Bada, encarnant l'Ernest i l'Úrsula, respectivament, sonen poc teatrals, poc declamatòries, de manera que contrasten un xic amb les de la resta d'integrants de l'elenc; res crític. La qüestió és que m'ha entretingut.

EN UN MOT: Alterada.

PAÍS:           CATALUNYA.
INTERÈS:        BÉ.
RITME:          BÉ.
ELABORACIÓ:     BÉ.
TÈCNICA:        BÉ.
DENSITAT:       BÉ.
ORIGINALITAT:   REGULAR.
INTÈRPRETS:     BÉ.
COMPRENSIÓ:     BÉ.


Perdoneu per la meva ignorància!