divendres, 1 de setembre del 2023

LLARGMETRATGE/MUSICAL: "Roald Dahl's Matilda The Musical" (2022)

Alerta (spoiler alert)! Puc estar revelant detalls que malmetin el gaudi de l'obra... o no.

FITXA: https://www.imdb.com/title/tt3447590/

DURADA: 117 minuts (Crèdits: 6 minuts i mig).

PUNTUACIÓ SUBJECTIVA: 67 (sobre 100).

MILLOR:
- El número de "Revolting Children" https://en.wikipedia.org/wiki/Revolting_Children.

PITJOR:
- Un final carrincló del cagar que converteix l'escola en un parc d'atraccions.

NOTES:
1. Es basa en el musical homònim, escrit pel Dennis Kelly i compost pel Tim Minchin, que fou estrenat el 9 de desembre de 2010 en The Courtyard Theatre d'Stratford-upon-Avon, en el comtat anglès de Warwickshire; alhora, el musical s'inspirava en la novel·la d'en Roald Dahl, "Matilda", publicada en 1988; en 1996, va estrenar-se una altra adaptació d'aquest llibre dirigida pel Danny DeVito.
2. El gruix del rodatge es va portar a terme durant la primavera de 2021 en els Shepperton Studios, del comtat de Surrey d'Anglaterra, i en la Bramshill House https://en.wikipedia.org/wiki/Bramshill_House, del comtat de Hampshire.  
3. En la versió teatral, el paper de la Miss Agatha Trunchbull, aquí, encarnada per l'Emma Thompson, era adjudicat a un home; per això, originalment, el Ralph Fiennes havia d'encarregar-se'n.
4. Diu que el director, el Matthew Warchus, va haver de demanar l'Emma Thompson que deixés de fer abraçades als nens de l'elenc per no afeblir el terror que havia de provocar el personatge que interpretava.

COMENTARI: Crec que resulta un espectacle força sòlid, la música, la dansa i l'estètica, en general; però l'argument em grinyola bastant. Primer, perquè l'assumpte queda molt ordinari, l'escola amb una direcció cruel, d'època victoriana, en diluït. I, segon, sobretot, perquè la telecinesi https://ca.wikipedia.org/wiki/Telecinesi de la nena, en aquest cas, sembla un pegat barroer per magnificar la protagonista, la Matilda Wormwood, en mans de l'Alisha Weir. Per cert, fregant el tarannà repel·lent. A més, li trobo poca substància, al conte, per tractar-se de 2 hores de matraca. Qui m'ha caigut especialment bé ha estat la Sindhu Vee fent de la Mrs Phelps.

EN UN MOT: Embellida.

PAÍS:           GB, EUA.
INTERÈS:        BÉ.
RITME:          BÉ.
ELABORACIÓ:     BÉ.
TÈCNICA:        BÉ.
DENSITAT:       BÉ.
ORIGINALITAT:   MALAMENT.
INTÈRPRETS:     BÉ.
COMPRENSIÓ:     BÉ.


Perdoneu per la meva ignorància!