diumenge, 3 de setembre del 2023

SÈRIE: "Giri/Haji - Temporada 1a" (Des del 17 d'octubre fins el 5 de desembre de 2019)

Alerta (spoiler alert)! Puc estar revelant detalls que malmetin el gaudi de l'obra... o no.

FITXA: https://www.imdb.com/title/tt8001106/episodes?season=1

DURADA: 459 minuts i mig (Crèdits: 13 minuts).

PUNTUACIÓ SUBJECTIVA: 61 (sobre 100).

MILLOR:
- El complex del protagonista, el Kenzo Mori, interpretat pel Takehiro Hira, a l'estil de la paràbola bíblica del fill pròdig https://ca.wikipedia.org/wiki/Par%C3%A0bola_del_fill_pr%C3%B2dig.

PITJOR:
- Els resums d'abans de començar els capítols resulten penosos, per discurs i per estètica.

NOTES:
1. Diu, en Joe Barton, creador i guionista, que la idea es remunta cap el 2012 arran de fantasiar sobre un alumne del curs de criminologia al qual assistia la seva xicota, un detectiu japonès de mitjana edat arribat de Tòquio.
2. El Channel 4 va descartar el projecte després d'haver-lo considerat.
3. El rodatge es va portar a terme en 104 dies al llarg de 8 mesos, des de l'estiu de 2018, entre Londres, Hastings, el poble costaner del comtat anglès d'East Sussex, i Tòquio.
4. Un dels directors, el Julian Farino, declarà que, per abordar la seqüència de la "Battle of Soho" del 4t episodi, va inspirar-se en una de la primera temporada de la sèrie "True Detective" https://ca.wikipedia.org/wiki/True_Detective.

COMENTARI: Em sobren tant els minuts de context de la Sarah Weitzmann, encarnada per la Kelly Macdonald, com els del Rodney Yamaguchi, el paper a càrrec del Will Sharpe. Tampoc veig gens clara la relació entre el Connor Abbot i l'Ellis Vickers, uns pallassos, els personatges del Charlie Creed-Miles i el Justin Long, respectivament, amb els albanesos i la jakuza https://ca.wikipedia.org/wiki/Yakuza. Per cert, la batalla del Soho, bastant nyap; els pistolers s'amaguen darrere de prestatges plens d'ampolles de vi? Ves! I com és que la nena de 16 anys, la Taki Mori, interpretada per l'Aoi Okuyama (20 anys, tenia, aleshores, l'actriu), pot fugir del Japó cap a Anglaterra tant fàcil? Que no hi ha controls de menors no acompanyats? Una altra, l'escena final del terrat amb l'intent de suïcidi de la noia, ridícul del cagar! Bé, en aquest punt, la dansa que foten la podria acceptar com a llicència artística. Però quan l'he vist, m'ha semblat una presa de pèl, fora de lloc. És que, ho reconec, se m'han fet massa llargs, els episodis; 8, en total. Considero, per altra banda, que és d'agrair l'esforç del bilingüisme i la pretensió de desenvolupar l'argument en les dues capitals de forma paral·lela i, alhora, interlligada. En conjunt, no obstant, no m'ha convençut gaire.

EN UN MOT: Extraviada.

PAÍS:           GB.
INTERÈS:        BÉ.
RITME:          REGULAR.
ELABORACIÓ:     BÉ.
TÈCNICA:        BÉ.
DENSITAT:       BÉ.
ORIGINALITAT:   REGULAR.
INTÈRPRETS:     BÉ.
COMPRENSIÓ:     REGULAR.


Perdoneu per la meva ignorància!