dijous, 4 de maig del 2023

LLARGMETRATGE: "Heeojil gyeolsim" (2022)

Alerta (spoiler alert)! Puc estar revelant detalls que malmetin el gaudi de l'obra... o no.

FITXA: https://www.imdb.com/title/tt12477480/

DURADA: 138 minuts i mig (Crèdits: 5 minuts).

PUNTUACIÓ SUBJECTIVA: 65 (sobre 100).

MILLOR:
- L'escena amorosa de la parella protagonista en el temple budista de Songgwangsa, situat en el mont Jogyesan de la província sud-coreana de Jeollanam-do.

PITJOR:
- El desenllaç, massa arrossegat i melodramàtic, amb el detectiu Jang Hae-jun cercant desesperadament per la platja la Song Seo-rae, interpretats pel Park Hae-il i la Tang Wei, respectivament.

NOTES:
1. El títol internacional és "Decision to Leave".
2. Li va ser atorgat el Prix de la mise en scène al Park Chan-wook, el director, en la 75a edició del Festival de Cannes.
3. Se li estima un pressupost de 10 milions de dòlars i una recaptació del doble.
4. El director declarà que va inspirar-se en el Martin Beck, el personatge principal de la sèrie de 10 novel·les anomenada "Roman om ett brott", desenvolupada entre 1965 i 1975 per la Maj Sjöwall i el Per Wahlöö.

COMENTARI: No dic que la Tang Wei https://ca.wikipedia.org/wiki/Tang_Wei sigui mancada d'atractiu però trobo que fa fila, si més no, en aquest paper, de femme fatale d'estar per casa, massa mesurada, sòbria, discreta, austera. Ben mirat, potser, aquest és un dels al·licients del film. Perquè el recurs de la sospitosa seductora està força trillat i, segurament, millor explotat en altres produccions. Ara, només em ve al cap l'Ellen Barkin en el títol del 1989, "Sea of Love", a càrrec del Harold Becker... En fi, tornant a Corea del Sud, diria que un altre mèrit és la fotografia i l'estètica. Tot i que no sé fins a quin extrem això m'ho fa esmentar la fascinació que sento per aquella part del món o la bona feina del Kim Ji-yong. Una cosa, el guant de cota de malla que fa servir el Jang Hae-jun per neutralitzar l'atac amb navalla del Lee G-goo, el personatge del Hak-joo Lee, és quelcom que els policies coreans duguin a sobre normalment durant les seves persecucions a delinqüents? Resumint, em sembla correcta, la pel·lícula, malgrat una durada qüestionable. I la impressió que em queda és que no acaba de culminar en res remarcable sinó que es va diluint.

EN UN MOT: Sacrificada.

PAÍS:           COREA DEL SUD.
INTERÈS:        BÉ.
RITME:          REGULAR.
ELABORACIÓ:     BÉ.
TÈCNICA:        BÉ.
DENSITAT:       BÉ.
ORIGINALITAT:   MALAMENT.
INTÈRPRETS:     BÉ.
COMPRENSIÓ:     BÉ.


Perdoneu per la meva ignorància!