diumenge, 19 de març del 2023

LLARGMETRATGE: "Everything Everywhere All at Once" (2022)

Alerta (spoiler alert)! Puc estar revelant detalls que malmetin el gaudi de l'obra... o no.

FITXA: https://www.imdb.com/title/tt6710474/

DURADA: 139 minuts (Crèdits: 7 minuts).

PUNTUACIÓ SUBJECTIVA: 61 (sobre 100).

MILLOR:
- El moment del despertar marcial de l'Evelyn, quan la Deirdre Beaubeirdre, encarnada en la Jamie Lee Curtis, és a punt de picar-li amb el genoll al nas i la dona veu una de les seves vides alternatives.

PITJOR:
- Tot el drama entre la mare i la filla, la Michelle Yeoh i l'Stephanie Hsu, respectivament, que s'allarga en excés.

NOTES:
1. Al final dels crèdits, apareix el rètol "In Loving Memory of ALEXANDER WANG"; el títol de treball fou "A Woman tries to do her Taxes".
2. A partir d'un pressupost de 25 milions de dòlars, va recaptar-ne'n més de 107.
3. El Daniel Kwan i el Daniel Scheinert, coneguts col·lectivament amb l'apel·latiu de the Daniels i que fan tant de directors com de guionistes del film, van començar a treballar en el projecte en 2010; el rodatge es va portar a terme en 38 dies, entre gener i març de 2020, en indrets de l'estat nord-americà de Califòrnia com el Simi Valley, l'Anza-Borrego State Park, San Fernando o Los Angeles.
4. En la 80a cerimònia dels Golden Globe Awards, li va ser atorgada la distinció de Best Performance in a Motion Picture – Musical or Comedy a la Michelle Yeoh, pel seu paper de l'Evelyn Quan Wang, i de Best Supporting Performance in a Motion Picture al Ke Huy Quan, per la seva interpretació del Waymond Wang; en la 95a cerimònia dels premis de l'Academy of Motion Picture Arts and Sciences (AMPAS), li van ser atorgats set guardons, entre els quals, els de Best Picture, Best Director, Best Actress i Best Original Screenplay.  

COMENTARI: S'agraeix el to humorístic de la funció. No només pels olisbes ocasionals, la poca-solta dels dits de botifarra, l'os rentador al cap del cuiner, els vestits de pallassa de la nena o les dues pedres parlants (encara que això, a mi, em sembla bastant estúpid). Sinó, també, per línies de diàleg com la que li dedica el Waymond Wang a la seva dona, "But you, here, you're capable of anything because you're so bad at everything". Després, tant l'acció com els efectes visuals els trobo prou correctes i la idea, suggeridora. Tot el vessant carrincló sentimental, no obstant, m'ha mort, m'ha desconnectat. Així que el conjunt m'ha deixat una impressió més aviat tèbia; se m'ha fet massa llarga (i diu que la van escurçar 45 minuts!). Res, que bé; però, m'esperava quelcom més impactant.

EN UN MOT: Espatllada.

PAÍS:           EUA.
INTERÈS:        REGULAR.
RITME:          REGULAR.
ELABORACIÓ:     BÉ.
TÈCNICA:        BÉ.
DENSITAT:       BÉ.
ORIGINALITAT:   REGULAR.
INTÈRPRETS:     BÉ.
COMPRENSIÓ:     BÉ.


Perdoneu per la meva ignorància!