dijous, 23 de març del 2023

LLARGMETRATGE: "Vredens dag" (1943)

Alerta (spoiler alert)! Puc estar revelant detalls que malmetin el gaudi de l'obra... o no.

FITXA: https://www.imdb.com/title/tt0036506/

DURADA: 97 minuts (Crèdits: no es mostren).

PUNTUACIÓ SUBJECTIVA: 50 (sobre 100).

MILLOR:
- Els retrets que li fa la dona al seu home, el sacerdot, encarnat pel Thorkild Roose, abans de confessar-li la relació incestuosa.

PITJOR:
- La dimissió abnegada o de rendició de l'Anne Pedersdotter, el paper interpretat per la Lisbeth Movin.

NOTES:
1. Internacionalment, s'anomena "Day of Wrath".
2. És una adaptació de l'obra de teatre del 1908, "Anne Pedersdotter", escrita pel Hans Wiers-Jenssen; alhora, inspirada en la crema de l'Anne Pedersdotter, vídua d'un capellà anomenat Absalon Pederssøn Beyer i acusada de bruixa, ocorreguda a la vila noruega de Bergen en 1590.
3. Després de l'estrena, en Carl Theodor Dreyer, el director, va fugir de la Dinamarca ocupada pels alemanys cap a Suècia per por a que el seu film es pogués interpretar com una analogia a la persecució dels nazis als jueus i això li comportés represàlies.

COMENTARI: Si és que sembla més bruixa la mare, la Merete, el personatge a càrrec de la Sigrid Neiiendam, que la mateixa sentenciada, la Herlofs Marte, el rol que fa l'Anna Svierkier. Pobra dona, ensenyant els pits i tot, a la seva edat (70 anys tenia)... Res, no m'ha convençut gaire. M'he avorrit i no he trobat gaire al·licients en el que veia; tot molt ensopit. Per cert, un micròfon, es veu, en l'escena del llit de mort del Laurentius, l'Olaf Ussing. Una feina més aviat austera i justeta, trobo.

EN UN MOT: Suficient.

PAÍS:           DINAMARCA.
INTERÈS:        REGULAR.
RITME:          MALAMENT.
ELABORACIÓ:     REGULAR.
TÈCNICA:        REGULAR.
DENSITAT:       BÉ.
ORIGINALITAT:   MALAMENT.
INTÈRPRETS:     REGULAR.
COMPRENSIÓ:     BÉ.


Perdoneu per la meva ignorància!