dimecres, 15 de març del 2023

DOCUMENTAL: "KOREA: The Never-Ending War" (2019)

Alerta (spoiler alert)! Puc estar revelant detalls que malmetin el gaudi de l'obra... o no.

FITXA: https://www.imdb.com/title/tt10115436/

DURADA: 115 minuts (Crèdits: mig minut).

PUNTUACIÓ SUBJECTIVA: 70 (sobre 100).

MILLOR:
- L'estratègia del Douglas MacArthur en el desembarcament a Incheon del 15 de setembre de 1950, l'Operation Chromite; l'opinió privada del Harry S. Truman de "a bunch of damn bullshit" sobre el discurs de comiat del general MacArthur davant del United States Congress.

PITJOR:
- La connivència dels EUA davant les pràctiques dictatorials del Syngman Rhee, primer president de Corea del Sud.

NOTES:
1. En John Maggio, el director, diu en una entrevista que tenia curiositat pel tema perquè els seus oncles havien lluitat en la Guerra de Corea però mai parlaven de l'assumpte; en canvi, els seus avis havien estat en la Segona Guerra Mundial i sí que explicaven experiències viscudes durant el conflicte bèl·lic.
2. La imatge que serveix de portada de l'obra és una foto presa a Haengju el 9 de juny de 1951 en la que apareix una noia coreana que duu el seu germà a collibè i es veu un tanc M-26 darrere seu; pertany als National Archives dels Estats Units d'Amèrica.
3. Està compost pels episodis "August 1945 A Country Divided", "June 25, 1950 A Cold War Turns Hot", "Summer 1950 The Red Menace", "September 15, 1950 A Wider War", "November 1950 The Coldest Winter", "1951 The Last To Die", "July 1953 The Forgotten War", "1968 The Second Korean War", "July 8, 1994 Even a God Dies", "1999 A Hidden Chapter" i "September 11, 2001 The Axis of Evil".

COMENTARI: Mai m'havia preocupat d'esbrinar el perquè dels dos estats en la península coreana. De manera que m'ha servit per il·lustrar-me sobre això. Com diu l'antiga analista de la CIA, la Sue Mi Terry, la separació és una anomalia, penso. El que encara no entenc és que duri fins a l'actualitat. Bé que Alemanya va reunificar-se quan va caure la CCCP, oi? En fi, l'assumpte em va gran. No sé. El testimoni de la Yang Hye-Suk, una dona de la vila d'Imgye-ri, a 100 milles de Seül, explicant el moment en el que s'ha d'arrencar l'ull durant la Massacre de No Gun Ri https://en.wikipedia.org/wiki/No_Gun_Ri_massacre resulta especialment colpidor.

EN UN MOT: Repassada.

PAÍS:           EUA, COREA DEL SUD, FRANÇA, GB.
INTERÈS:        BÉ.
RITME:          BÉ.
ELABORACIÓ:     BÉ.
TÈCNICA:        BÉ.
DENSITAT:       BÉ.
ORIGINALITAT:   MALAMENT.
INTÈRPRETS:     NO APLICA.
COMPRENSIÓ:     BÉ.


Perdoneu per la meva ignorància!