dissabte, 25 de març del 2023

LLARGMETRATGE: "Brick" (2005)

Alerta (spoiler alert)! Puc estar revelant detalls que malmetin el gaudi de l'obra... o no.

FITXA: https://www.imdb.com/title/tt0393109/

DURADA: 110 minuts (Crèdits: 4 minuts i mig).

PUNTUACIÓ SUBJECTIVA: 38 (sobre 100).

MILLOR:
- L'argument, la trama i els girs.

PITJOR:
- El context d'institut de secundària i els adolescents fent de gent gran.

NOTES:
1. A partir d'un pressupost de 450 mil dòlars, va recaptar-ne'n, gairebé, 4 milions.
2. La intenció del Rian Craig Johnson, el guionista i director del film, era imitar les novel·les d'en Samuel Dashiell Hammett; el primer esborrany del guió el va escriure en 1997 després de graduar-se en la University of Southern California School of Cinematic Arts.
3. L'enregistrament es va portar a terme en 20 dies a San Clemente, en l'estat nord-americà de Califòrnia, després de 3 mesos d'assajos; el director fou alumne de la San Clemente High School que surt retratada en la pel·lícula.
4. Li va ser atorgat el Premi Citizen Kane al director/a revelació en la 39a edició del Sitges Festival Internacional de Cinema Fantàstic de Catalunya.

COMENTARI: Es fa massa estrany trobar-se amb conductes i gestos impropis de l'època i del lloc en la que està filmada la història; tot plegat resulta anacrònic. Els actors i les actrius semblen una colla de nanos fent el pena i, a més, amb unes diccions bastant nefastes. D'acord que no tinc l'oïda més privilegiada de la contrada pel que fa als idiomes però m'ha costat Déu i ajuda entendre'ls. Això ha fet que l'experiència, d'entrada, fos força desagradable. L'arrogància del personatge protagonista, el Brendan Frye, interpretat pel Joseph Gordon-Levitt, tampoc ha ajudat; la supèrbia amb la que actua fa que, automàticament, li vulguis dolor. Malament, la impressió que em queda és la de funció de final de curs anòmala.

EN UN MOT: Descol·locada.

PAÍS:           EUA.
INTERÈS:        MALAMENT.
RITME:          MALAMENT.
ELABORACIÓ:     REGULAR.
TÈCNICA:        BÉ.
DENSITAT:       BÉ.
ORIGINALITAT:   MALAMENT.
INTÈRPRETS:     REGULAR.
COMPRENSIÓ:     BÉ.


Perdoneu per la meva ignorància!