dilluns, 13 de març del 2023

LLARGMETRATGE: "The Menu" (2022)

Alerta (spoiler alert)! Puc estar revelant detalls que malmetin el gaudi de l'obra... o no.

FITXA: https://www.imdb.com/title/tt9764362/

DURADA: 107 minuts (Crèdits: 7 minuts).

PUNTUACIÓ SUBJECTIVA: 40 (sobre 100).

MILLOR:
- Els plats que s'ofereixen, el menjar; segons apareix en el menú imprès, "Amuse - Bouche Compressed and pickled cucumber melon, milk snow, and charred lace/The Island Raw diver scallop, pickled local seaweeds and algae/Breadless Bread Plate Savoury oils and emulsions/Memory Marinated grilled chicken thigh, tortillas, green salsa cubes/The Mess Roasted fillet, potato confit, seasonal vegetables, beef jus, bone marrow/Tea cleanser wild bergamot and red clover tea/Man's Folly Dungeness crab, fermented yogurt whey, dried sea lettuce, umeboshi, kelp..."

PITJOR:
- El plantejament és massa estúpid, absurd i poca-solta, no té res.

NOTES:
1. A partir d'un pressupost de 30 milions de dòlars, va recaptar-ne'n més de 79.
2. Es basa en una idea original del Will Tracy, un dels guionistes juntament amb el Seth Reiss, suggerida per l'experiència pròpia de sopar en el Cornelius Sjømatrestaurant, un establiment ubicat en una illa de Bjørøyhamn, a Noruega.
3. El rodatge es va portar a terme durant setembre del 2021 a Savannah, la Jekyll Island i altres indrets de l'estat nord-americà de Georgia.

COMENTARI: Em sembla un insult a l'espectador, "pa sense pa"? No la part culinària, evidentment, de la que no en tinc ni idea i que em sembla perfecta, sinó la mena de revenja ridícula que se'ns presenta. I, sobretot, la merda d'absolució que es guanya el personatge interpretat per l'Anya Taylor-Joy per demanar l'hamburguesa amb formatge. Això em fa pensar en els gamarussos que es vanaglorien que, després de fer un àpat en El Bulli del Ferran Adrià i Acosta, els calia anar a un restaurant de menjar ràpid per matar la gana. En fi, que trobo que la trampa suïcida no s'aguanta ni com a crítica social ni com a sàtira ni com a suspens, resulta inversemblant. M'esperava un arròs bullit, com aquella del 2013, "Menú degustació", dirigida pel Roger Gual https://www.imdb.com/title/tt1826753/, i m'he trobat morralla a la brasa. Sento que he perdut el temps mirant-me-la.

EN UN MOT: Presumptuosa.

PAÍS:           EUA.
INTERÈS:        MALAMENT.
RITME:          REGULAR.
ELABORACIÓ:     BÉ.
TÈCNICA:        BÉ.
DENSITAT:       BÉ.
ORIGINALITAT:   MALAMENT.
INTÈRPRETS:     REGULAR.
COMPRENSIÓ:     BÉ.


Perdoneu per la meva ignorància!