dissabte, 12 de febrer del 2022

LLARGMETRATGE: "Doraibu mai kaa" (2021)

Alerta (spoiler alert)! Puc estar revelant detalls que malmetin el gaudi de l'obra... o no.

FITXA: https://www.imdb.com/title/tt14039582/

DURADA: 179 minuts (Crèdits: 4 minuts).

PUNTUACIÓ SUBJECTIVA: 40 (sobre 100).

MILLOR:
- El context de la Misaki Watari, interpretada per la Toko Miura.

PITJOR:
- Haver d'escoltar el text teatral de l'obra de l'Anton Chekhov, "Dyádya Ványa".

NOTES:
1. El títol internacional és "Drive My Car" i està inspirada, fonamentalment, en el relat homònim de l'antologia de contes escrits pel Haruki Murakami publicada en 2014, "Onna no inai otokotachi"; també, incorpora elements dels relats "Sheerazaado" i "Kino", del mateix recull.
2. Li va ser atorgat el "Prix du Scénario" en la 74a edició del Festival de Cannes i el guardó com a "Best Non-English Language Film", en la 79a dels Golden Globe Awards.
3. El film havia de rodar-se a la ciutat sud-coreana de Busan però va canviar-se la localització a causa de la pandèmia de la COVID-19; a més, va canviar-se el Saab 900 convertible groc del que es parla en la versió impresa per un Saab 900 Turbo vermell.
4. Passats 40 minuts i mig de funció, apareixen 2 minuts de crèdits, coincidint amb el trasllat i l'arribada a Hiroshima.

COMENTARI: Ei, tres hores de parsimònia japonesa! Hom podria pensar, home, el que calgui per explicar la història, justificades. No, senyor. No necessito els diàlegs del rus en xinès o en coreà ni necessito plans de la carraca de cotxe travessant túnels. Redéu, això és quelcom d'amateurs, creure que qualsevol merda és digna d'aparèixer en pantalla! I l'assumpte de fer servir el títol de la cançó de The Beatles queda molt quico a aquestes altures. Si us plau! Ja ho feia, l'escriptor, en el 1987, amb "Noruwei no mori"; per cert, també, adaptada cinematogràficament i, també, castanyot (jo me l'havia llegit, la traducció al català del llibre, "Tòquio blues"). En fi, cras error, confiar en els premis internacionals. Ah, i la xerrameca! Mostrar gent narrant el que sigui sense imatges de suport, només els actors parlant, penso que s'allunya del que és l'essència del mitjà.

EN UN MOT: Pedant.

PAÍS:           JAPÓ.
INTERÈS:        MALAMENT.
RITME:          MALAMENT.
ELABORACIÓ:     REGULAR.
TÈCNICA:        BÉ.
DENSITAT:       BÉ.
ORIGINALITAT:   MALAMENT.
INTÈRPRETS:     REGULAR.
COMPRENSIÓ:     BÉ.


Perdoneu per la meva ignorància!