dissabte, 5 de febrer del 2022

TEATRE: "L'Auca del Senyor Esteve de Santiago Rusiñol i Prats - Pere Planella i Reixach - Joaquim Cardona/Rosa Vila/Rafael Anglada/Ramon Madaula" (1984)

Alerta (spoiler alert)! Puc estar revelant detalls que malmetin el gaudi de l'obra... o no.

FITXA: https://www.imdb.com/title/tt1376397/

DURADA: 160 minuts (Crèdits: 1 minut, al principi; 1 minut, al final).

PUNTUACIÓ SUBJECTIVA: 56 (sobre 100).

MILLOR:
- La costellada de la parella a la muntanya pelada; l'indret es refereix a uns turons al nord de la ciutat comtal, entre els barris del Coll i el Carmel.

PITJOR:
- L'escena dels 6 duros al llit entre la Tomaseta i l'Estevet, encarnats per la Rosa Vila i el Joaquim Cardona, respectivament.

NOTES:
1. Es tracta d'una adaptació d'en Guillem-Jordi Graells de la companyia Zitzània Teatre per al Festival Grec de Barcelona, que es representà entre el 20 i el 25 d'agost del 1984; el preu de l'entrada era 600 pessetes.
2. El pressupost s'estimà en uns 12 milions de pessetes, dels quals TV3, la televisió pública de Catalunya, va fer-se càrrec del 50% i l'altre meitat se la van repartir l'Ajuntament i la Diputació de Barcelona.

COMENTARI: No acabo de pair gaire bé la mesquinesa de l'Esteve ni els retrets que llança al seu fill, el Ramonet, el paper del Ramon Madaula; em sembla d'una limitació exasperant. Se suposa que la gràcia de la història rau en el retrat d'algunes característiques de la burgesia, d'acord, i en apuntar cert conflicte entre feina i art o cultura, en relació a la seva "utilitat". Actualment, la polèmica quedaria capgirada, em penso; la riquesa ve de la propietat intel·lectual. Segons llegeixo, existeixen certs elements autobiogràfics de l'artista Rusiñol en aquesta exposició. En fi, tot plegat, obsolet. Deixant a banda el vessant de crònica de l'obra, la funció se m'ha fet un xic feixuga i massa romancera. També, he quedat ben tip dels barbarismes.

EN UN MOT: Carrinclona.

PAÍS:           CATALUNYA.
INTERÈS:        BÉ.
RITME:          REGULAR.
ELABORACIÓ:     REGULAR.
TÈCNICA:        BÉ.
DENSITAT:       BÉ.
ORIGINALITAT:   MALAMENT.
INTÈRPRETS:     REGULAR.
COMPRENSIÓ:     BÉ.


Perdoneu per la meva ignorància!