dijous, 19 d’octubre del 2023

SÈRIE: "Perdida - Temporada 1a" (Del 14 de gener fins el 24 de març de 2020)

Alerta (spoiler alert)! Puc estar revelant detalls que malmetin el gaudi de l'obra... o no.

FITXA: https://www.imdb.com/title/tt10064124/episodes?season=1

DURADA: 529 minuts (Crèdits: 13 minuts i mig).

PUNTUACIÓ SUBJECTIVA: 57 (sobre 100).

MILLOR:
- El personatge de l'Enrique, interpretat per l'Antonio Mora.

PITJOR:
- La resolució queda molt matussera; per exemple, l'empoderament de la Milena, el paper de l'Ana María Orozco, o l'assassinat del Quitombo a mans de l'Angelita, encarnats pel Fernando Solórzano i l'Adriana Paz, respectivament, o l'acceptació tant carrinclona del Cruz per part de la Soledad Santos, el Juan Carlos Messier i la Verónica Velásquez.

NOTES:
1. Els títols dels capítols són "El Español", "Un hombre previsor", "Teo", "Reencuentros", "El traidor", "Los detalles son importantes", "La fuga", "Hombre muerto", "Ibagué", "Cambalaches" i "Padre".
2. Internacionalment, s'anomena "Stolen Away" o "The Stolen Daughter".
3. La presó en la que s'inspira La Brecha és la Cárcel La Modelo https://es.wikipedia.org/wiki/C%C3%A1rcel_La_Modelo de la capital de la República de Colòmbia.
4. Primer, en Natxo López, el guionista principal, va escriure 5 episodis a partir de la idea original del David Oliva i la Ruth García; aquest material va servir per a que la cadena, Antena 3, donés el vist-i-plau per continuar el desenvolupament del projecte que, originalment, havia de compondre's de 8 capítols de 70 minuts cadascun.
5. El rodatge es va portar a terme en indrets de València i de Bogotà, al llarg de 23 setmanes, sis mesos, des d'abril de 2019.

COMENTARI: Existeixen milers d'històries amb aquest mateix ganxo de la infiltració d'un innocent en una presó a la recerca d'informació. Per exemple, ara, em ve al cap "Prison Break" https://ca.wikipedia.org/wiki/Prison_Break, aquella sèrie del 2005 creada pel Paul Scheuring. És a dir, per aquest costat, no trobo que això sigui especialment original. Després, el deix de serial ordinari que adquireix de seguida, el qui és el pare de qui i perquè, m'ha resultat molt i molt feixuc. Potser per aquest motiu se m'han escapat coses però.. Per què la funcionària, la Paloma Abril Buendía, a càrrec de l'Aída Morales Álvarez, envía cap correu al protagonista, l'Antonio Santos, el personatge del Daniel Grao, tretze anys més tard del segrest? I com és que La Grilla, el paper de la María del Rosario Barreto, no se l'ha carregat abans? O, en la mateixa línia d'ajudes incomprensibles, per què l'Angelita esdevé tant servicial cap a l'espanyol? O per què un cas d'abducció caducat el converteixen en una carnisseria enviant a València el sicari, el Zarco, a mans del José Juan Rodríguez? Tot plegat, em fa la impressió de focs artificials sense solta ni volta. No m'ha convençut... i m'ha avorrit bastant.

EN UN MOT: Telenovel·la.

PAÍS:           ESPANYA.
INTERÈS:        REGULAR.
RITME:          REGULAR.
ELABORACIÓ:     BÉ.
TÈCNICA:        BÉ.
DENSITAT:       BÉ.
ORIGINALITAT:   MALAMENT.
INTÈRPRETS:     BÉ.
COMPRENSIÓ:     BÉ.


Perdoneu per la meva ignorància!