dissabte, 7 d’octubre del 2023

LLARGMETRATGE: "Nimona" (2023)

Alerta (spoiler alert)! Puc estar revelant detalls que malmetin el gaudi de l'obra... o no.

FITXA: https://www.imdb.com/title/tt19500164/

DURADA: 99 minuts (Crèdits: 14 minuts).

PUNTUACIÓ SUBJECTIVA: 89 (sobre 100).

MILLOR:
- La rauxa i la simpatia del personatge principal, la Nimona, a qui dóna veu la Chloë Grace Moretz.

PITJOR:
- La lleugeresa de caràcter de la Gloreth, l'heroïna llegendària.

NOTES:
1. És l'adaptació de la novel·la gràfica d'en Nate Diana "Indy" Stevenson https://ca.wikipedia.org/wiki/ND_Stevenson, originalment, oferta com a webcomic des de juny de 2012 fins setembre de 2014; en 2015, aquesta fou publicada en paper per HarperCollins Publishers LLC i, en 2016, aparegué la versió en àudio a través del servei Audible d'Amazon.com, Inc., amb les veus de la Rebecca Soler, en Jonathan Davis, el Marc Thompson, la January LaVoy, la Natalie Gold, el Peter Bradbury i en David Pittu.
2. Inicialment, foren Blue Sky Studios, Inc. i Vertigo Entertainment les que van fer-se càrrec de la producció però van cancel·lar-la en 2021 després de l'adquisició i tancament de la primera per part de The Walt Disney Company; a principis de 2022, Annapurna Pictures, Netflix, Inc. i DNEG Animation van reprendre el projecte.
3. Durant els primers 2 minuts i mig dels crèdits, els títols s'intercalen entre il·lustracions animades; la resta de reconeixements, també van guarnits amb petits elements en moviment; al final, surt el braç de la Nimona amb un esprai vermell pintant el símbol de l'anarquia amable i, a continuació, el rètol "If you or someone you know is struggling, information and resources are available at www.wannatalkaboutit.com".
4. El ND Stevenson, creador del material original, presta la veu al Kwispy Dragon, una mascota de cereals.

COMENTARI: D'entrada, l'estètica, l'acció, una història directa de conspiració i... l'atreviment. Per exemple, de presentar-nos una protagonista amb malucs amples i cuixots força molsuts; és a dir, lluny de la bellesa canònica. Llavors, la reivindicació, tant en el vessant de l'estratificació social, amb el plebeu convertint-se en elit, com en el de la identitat sexual, representant la relació homosexual dels herois. Alhora, entenc que la naturalesa metamòrfica de la relegada es refereix a la visió no binària de l'assumpte. Quadra òptimament, tot plegat, de manera bondadosa. Ha estat un goig.

EN UN MOT: Normalitzadora.

PAÍS:           EUA.
INTERÈS:        BÉ.
RITME:          BÉ.
ELABORACIÓ:     BÉ.
TÈCNICA:        BÉ.
DENSITAT:       BÉ.
ORIGINALITAT:   MALAMENT.
INTÈRPRETS:     BÉ.
COMPRENSIÓ:     BÉ.


Perdoneu per la meva ignorància!