dimecres, 25 d’octubre del 2023

MIGMETRATGE: "To-i" (1987)

Alerta (spoiler alert)! Puc estar revelant detalls que malmetin el gaudi de l'obra... o no.

FITXA: https://www.imdb.com/title/tt0489859/

DURADA: 53 minuts i mig (Crèdits: 3 minuts i mig).

PUNTUACIÓ SUBJECTIVA: 56 (sobre 100).

MILLOR:
- L'estil d'alguns figurants, molt dels 80s...

PITJOR:
- El personatge ridícul i forçadament infantilitzat (se suposa que té 15 anys) de la Niya, interpretada per la Nokko, la Nobuko Hododa.

NOTES:
1. Es tracta d'una OVA https://ca.wikipedia.org/wiki/Original_Video_Animation inspirada en la sèrie de manga homònima, desenvolupada per l'Atsushi Kamijo, publicada entre 1985 i 1987.
2. El títol surt escrit com "To-Y".
3. Al llarg dels crèdits, mentre sona "Cubic Lovers", la cançó composta per PSY・S https://en.wikipedia.org/wiki/Psy-S, es mostra un cercle amb la imatge de la Niya i, després, del To-Y caminant al costat de la Niya.
4. El creador del Toui Fujii, el personatge protagonista a qui posa veu el Kaneto Shiozawa, va imposar la condició que no se'l sentís cantar en l'animació.

COMENTARI: Pel que he llegit, el material original esdevingué precursor i referència per a col·leccions del gènere de grups musicals com, per exemple, "Bekku" https://ca.wikipedia.org/wiki/BECK:_Mongolian_Chop_Squad, del Harold Sakuishi, o "Nana" https://ca.wikipedia.org/wiki/Nana_(manga), de l'Ai Yazawa. Imagino, doncs, que deu tenir la seva gràcia; no ho sabré mai. El meu problema amb aquesta proposta de vídeo és que trobo l'argument poca-solta del cagar, la música de farciment, bastant desagradable, i l'estètica, massa irregular. És a dir, ens planta tant un pla picat espectacular com un ninot amb proporcions o perspectiva errònies. Vaja! Diria que alguns dibuixos són defectuosos. El que m'ha mort, no obstant, és un fragment de diàleg mut amb rètols en pantalla! Bé, l'impuls homicida final del Kaie, el paper a càrrec del Kazuyuki Sogabe, també, em provoca molta pena. Resum, una castanya que ha envellit fatal.

EN UN MOT: Despropòsit.

PAÍS:           JAPÓ.
INTERÈS:        REGULAR.
RITME:          REGULAR.
ELABORACIÓ:     REGULAR.
TÈCNICA:        REGULAR.
DENSITAT:       BÉ.
ORIGINALITAT:   MALAMENT.
INTÈRPRETS:     BÉ.
COMPRENSIÓ:     BÉ.


Perdoneu per la meva ignorància!