dimecres, 26 d’abril del 2023

DOCUMENTAL: "Owaranai Hito Miyazaki Hayao" (2016)

Alerta (spoiler alert)! Puc estar revelant detalls que malmetin el gaudi de l'obra... o no.

FITXA: https://www.imdb.com/title/tt6848624/

DURADA: 70 minuts (Crèdits: mig minut).

PUNTUACIÓ SUBJECTIVA: 50 (sobre 100).

MILLOR:
- El moc que li fum el protagonista, el Hayao Miyazaki, al Nobuo Kawakami, president de Dwango i integrant de l'equip de producció de Ghibli, quan el darrer li presenta la utilització del deep learning en la IA; també, es veu esbroncant un col·laborador en un moment anterior.

PITJOR:
- Plans que semblen robats, il·luminació deficient.

NOTES:
1. Internacionalment, s'anomena "Never-Ending Man: Hayao Miyazaki".
2. Fou emès per la NHK BS1 el 29 de gener de 2017.
3. Es compon dels capítols "Why the camera? I'm retired now", "I'll use CGI to make a short film", "Forward, always forward", "Hayao absorbs youthful energy", "I set this battle up myself", "If you were to make a film now, what would it be?" i "It's decided then".

COMENTARI: Per bé que queda clar que la pretensió era, simplement, seguir el jubilat (durant 700 dies), trobo que la peça no porta enlloc més que a demostrar que el vell vol i dol. Cert que presenciem part del desenvolupament del curtmetratge "Kemushi no Boro" https://en.wikipedia.org/wiki/Boro_the_Caterpillar, que va estrenar-se el 21 de març de 2018 en el seu museu https://en.wikipedia.org/wiki/Ghibli_Museum, amb la primera presa de contacte del mestre amb l'animació CGI. Però és que aquest projecte, a més d'exclusiu de l'exhibició de la ciutat japonesa de Mitaka, no té gens de rellevància, penso, i el dia a dia del iaio resulta més aviat ordinari. Mirant-me això he perdut una hora i 10 minuts; el resultat, la meva impressió de l'artista s'ha degradat.

EN UN MOT: Desmitificador.

PAÍS:           JAPÓ.
INTERÈS:        MALAMENT.
RITME:          REGULAR.
ELABORACIÓ:     REGULAR.
TÈCNICA:        REGULAR.
DENSITAT:       BÉ.
ORIGINALITAT:   MALAMENT.
INTÈRPRETS:     NO APLICA.
COMPRENSIÓ:     BÉ.


Perdoneu per la meva ignorància!