diumenge, 9 de gener del 2022

LLARGMETRATGE: "Encanto" (2021)

Alerta (spoiler alert)! Puc estar revelant detalls que malmetin el gaudi de l'obra... o no.

FITXA: https://www.imdb.com/title/tt12537368/

DURADA: 102 minuts (Crèdits: 11 minuts).

PUNTUACIÓ SUBJECTIVA: 89 (sobre 100).

MILLOR:
- Detalls deliciosos de l'animació, com el moviment de les peces de vestir.

PITJOR:
- L'encastament indiscriminat de paraules castellanes, "mi vida", "casita", "corazón", "señorita perfecta", "te amo, cosa linda", "mira"...

NOTES:
1. Durant els dos primers minuts i mig dels títols de crèdit, predominen unes senzilles il·lustracions animades i, cap el final, apareix un rètol que diu "Los realizadores quieren agradecer a la hermosa gente de Colombia, cuyas tierras, música, familias, historias, y corazones nos inspiraron desde el inicio, y seguirán inspirándonos cada día".
2. El punt d'origen de l'argument s'inspira en el conflicte civil de la "Guerra de los Mil Días", esdevingut a Colòmbia entre el 17 d'octubre del 1899 i el 21 de novembre del 1902.
3. La Disney va gastar-se 14 milions de dòlars en publicitat per presentar-la; d'un pressupost aproximat de 120 milions de dòlars, només, va recaptar 195 milions durant la seva exhibició en cinemes (30 dies), on va anar acompanyada pel curtmetratge dirigit per la Natalie Nourigat, "Far from the Tree".
4. Inicialment, la història havia de transcórrer a Brasil; la localització va canviar arran de la influència dels consultors de cultura llatinoamericana, el Juan Rendon i la Natalie Osma.

COMENTARI: Tècnicament i artística em sembla extraordinària, i un altre musical ple de tonades enganxifoses del Lin-Manuel Miranda, que sembla que tingui la mà trencada en compondre aquest tipus de melodies de consum fàcil. La coreografia la trobo exquisida, igual que la dinàmica, el ritme i l'agilitat visual. L'argument, però, em grinyola bastant; en concret, tota la poca-soltada de barrejar la màgia amb l'emigració. Tant si els poders d'aquesta gent els hem de prendre com miracles com si cal considerar-los fenòmens paranormals, l'assumpte queda massa inconsistent. Vols dir que no es tracta d'una al·legoria sobre el naixement d'una senyora de la droga? El paper de la María Cecilia Botero, l'abuela Alma Madrigal. No em feu cas, sóc un malpensat... La resta s'adapta a allò més convencional; de fet, els personatges podrien ser superherois, esportistes o mags britànics, i la família, una banda, un equip o un clan, el relat no canviaria. Suma-hi el tema clàssic carrincló de l'unitat fa la força contra gelosies, etcètera! No entenc gaire perquè fan la iaia tant mesquina. En fi, a pesar de la confusió, m'ho he passat bé.

EN UN MOT: Disfressada.

PAÍS:           EUA.
INTERÈS:        BÉ.
RITME:          BÉ.
ELABORACIÓ:     BÉ.
TÈCNICA:        BÉ.
DENSITAT:       BÉ.
ORIGINALITAT:   MALAMENT.
INTÈRPRETS:     BÉ.
COMPRENSIÓ:     BÉ.


Perdoneu per la meva ignorància!