dijous, 11 d’abril del 2024

LLARGMETRATGE: "The Creator" (2023)

Alerta (spoiler alert)! Puc estar revelant detalls que malmetin el gaudi de l'obra... o no.

FITXA: https://www.imdb.com/title/tt11858890/

DURADA: 133 minuts i mig (Crèdits: 10 minuts).

PUNTUACIÓ SUBJECTIVA: 59 (sobre 100).

MILLOR:
- Els efectes especials a càrrec d'Industrial Light & Magic, SDFX Studios, Yannix, Virtuos, Weta Workshop Folks VFX, MARZ, Misc Studios, Fin Design + Effects, Outpost VFX, Lekker VFX, Crafty Apes, Jellyfish Pictures, Proof, Territory Studio, Atomic Arts i VFX Los Angeles.

PITJOR:
- Un argument absurd i ordinari.

NOTES:
1. El Gareth Edwards, director i co-guionista, mencionà les pel·lícules ,"Apocalypse Now" (Francis Ford Coppola, 1979), "Baraka" (Ron Fricke, 1992), "Blade Runner" (Ridley Scott, 1982), "Akira" (Katsuhiro Otomo, 1988), "Rain Man" (Barry Levinson, 1988), "The Hit" (Stephen Frears, 1984), "E.T. the Extra-Terrestrial" (Steven Spielberg, 1982) i "Paper Moon" (Peter Bogdanovich, 1973), com a font d'inspiració.
2. El gruix del rodatge es va portar a terme entre el 17 de gener i el 30 de maig de 2022 als Pinewood Studios d'Iver, al comtat anglès de Buckinghamshire, i a indrets de Tailàndia, la República Federal Democràtica del Nepal, Cambodja, la República d'Indonèsia o el Japó.
3. El títol de treball fou "True Love".
4. A partir d'un pressupost de 80 milions de dòlars, va recaptar-ne'n uns 104.

COMENTARI: Sembla que s'hagi elaborat la història barrejant una sèrie d'elements èpics, místics, tecnològics, conspiranoics, que no acaben de rutllar gaire plegats. Ben bé com si l'argument hagi estat el resultat d'una consulta a qualsevol d'aquestes aplicacions d'ara que generen contingut mitjançant tecnologia d'IA a partir d'idees soltes i que no aconsegueixen convèncer del tot (si més no, encara; entenc que sóm a les beceroles de la IA). El vessant emocional, a més, queda bastant inversemblant; malgrat l'Alphie, la Madeleine Yuna Voyles, malgrat l'eutanàsia de la Maya, el paper a càrrec de la Gemma Chan, i malgrat els androides simpàtics com el Harun o la Kami, el Ken Watanabe i la Veronica Ngo, respectivament, i la munió de camperols innocents. De manera que m'ha avorrit bastant. És a dir, l'estètica, aprovada; la resta... buf!

EN UN MOT: Artificial.

PAÍS:           EUA.
INTERÈS:        REGULAR.
RITME:          BÉ.
ELABORACIÓ:     BÉ.
TÈCNICA:        BÉ.
DENSITAT:       BÉ.
ORIGINALITAT:   MALAMENT.
INTÈRPRETS:     BÉ.
COMPRENSIÓ:     BÉ.


Perdoneu per la meva ignorància!