dilluns, 19 de desembre del 2022

LLARGMETRATGE/DOCUMENTAL: "Flugt" (2021)

Alerta (spoiler alert)! Puc estar revelant detalls que malmetin el gaudi de l'obra... o no.

FITXA: https://www.imdb.com/title/tt8430054/

DURADA: 89 minuts (Crèdits: 5 minuts).

PUNTUACIÓ SUBJECTIVA: 70 (sobre 100).

MILLOR:
- El testimoni colpidor del protagonista.

PITJOR:
- Els trossos de l'animació que semblen esbossos.

NOTES:
1. Abans dels títols de crèdit, es mostren els rètols "Amin & Kasper got married that year", "Amin's brother and mother got out of Russia a couple of years later The family is scattered all over Europe" i "They still don't know what happened to their father"; cap el final d'un fragment animat d'uns 2 minuts, apareix "Thanks to Amin, his family and all the participants" i "From Amin: 'My heartfelt thanks go to my siblings who have sacrificed a lot in various ways so I could be where I am today. KR you mean the world to me. Lastly, I thank the love of my life who put up with four years of turbulence and for putting his dreams aside so I could pursue mine.'".
2. Basada en el desenvolupament artístic d'en Guillaume Dousse.
3. Li va ser atorgat el Grand Jury Prize en la categoria de World Cinema Documentary en l'edició del 2021 del Sundance Film Festival; també, el mateix any, el Cristal du long métrage, el Prix Fondation Gan à la Diffusion i el Prix de la meilleure musique originale, avec le soutien de la SACEM, dans la catégorie longs métrages del Festival international du film d'animation d'Annecy.
4. Inicialment, en Jonas Poher Rasmussen, el director, va concebre l'obra com una producció radiofònica.

COMENTARI: No puc tenir un criteri fonamentat sobre la crisi que origina el relat de l'Amin Nawabi, ni tant sols, després de llegir quatre línies https://ca.wikipedia.org/wiki/Guerra_afgano-sovi%C3%A8tica sobre el context històric d'aleshores en l'Afganistan. Malauradament, no obstant, allò que ens presenta el film no m'ha agafat de sorpresa; doncs, la història, amb els matisos que vulgueu, es repeteix arreu un cop i un altre. Fa molta pena. El que sí puc assenyalar com a novetat, si més no, per mi, és l'exposició de la condició d'homosexual de l'individu unida a la resta de circumstàncies. Només ho constato. A part d'això, pel que fa al vessant artístic, l'animació no m'ha captivat gaire, justeta. De fet, tants premis a festivals i certamens no els acabo d'entendre; càrrec de consciència?

EN UN MOT: Confessió.

PAÍS:           DINAMARCA, SUÈCIA, NORUEGA, FRANÇA.
INTERÈS:        BÉ.
RITME:          BÉ.
ELABORACIÓ:     BÉ.
TÈCNICA:        REGULAR.
DENSITAT:       BÉ.
ORIGINALITAT:   REGULAR.
INTÈRPRETS:     BÉ.
COMPRENSIÓ:     BÉ.


Perdoneu per la meva ignorància!