dilluns, 1 de gener del 2024

LLARGMETRATGE: "Dræberne fra Nibe" (2017)

Alerta (spoiler alert)! Puc estar revelant detalls que malmetin el gaudi de l'obra... o no.

FITXA: https://www.imdb.com/title/tt5458566/

DURADA: 89 minuts i mig (Crèdits: 2 minuts i mig).

PUNTUACIÓ SUBJECTIVA: 55 (sobre 100).

MILLOR:
- La caricatura de paleta que representen l'Ib i l'Edward, els papers a càrrec del Nicolas Bro i l'Ulrich Thomsen, respectivament.

PITJOR:
- Les parelles lligades a les cadires fent el carrincló i els dos assassins, l'Igor Ladpolny i la senyora Nippleworthy, encarnats pel Marcin Dorocinski i la Gwen Taylor, matant-se mútuament.

NOTES:
1. El títol internacional és "Small Town Killers".
2. A partir d'un pressupost de 22 milions de corones, va recaptar-ne'n al voltant d'1.
3. El comú d'Aalborg https://ca.wikipedia.org/wiki/Municipi_d%27Aalborg, al que pertany la vila de Nibe, aportava anualment unes 600 mil corones daneses al Den Vestdanske Filmpulje, el fons de promoció cultural en la zona occidental de Dinamarca del que es va beneficiar la pel·lícula; el poble de Hammel https://en.wikipedia.org/wiki/Hammel, que havia estat considerat inicialment com a escenari de la trama, es va descartar perquè no comptava amb el suport d'aquest fons.
4. El rodatge es va portar a terme en 6 setmanes, entre febrer i març de 2016, a Copenhaguen i a diferents indrets de Jutlàndia https://ca.wikipedia.org/wiki/Jutl%C3%A0ndia, com l'Aalborg Lufthavn https://en.wikipedia.org/wiki/Aalborg_Airport o la població del títol, Nibe.
5. L'Ole Bornedal, director, guionista i fill d'una ciutat del costat d'Aalborg, Nørresundby, va enregistrar una lectura del seu text amb la pronunciació adequada de Jutlàndia del Nord per tal que els actors poguessin estudiar-la i adaptar fonèticament llurs interpretacions.

COMENTARI: Em va semblar interessant, la premissa, aquest duel possible de sicaris. I puc arribar a salvar algun dels gags, com el de l'Edward parlant-li al cul de la seva dona, l'Ingrid, la Lene Maria Christensen, o el de l'aparedament dels cadàvers a casa de la senyora Hansen, l'Elsebeth Steentoft. Però, és que tot plegat està mancat de la sofisticació per fer l'argument mínimament curiós. A més, hi ha trossos que no funcionen gens ni mica. Em refereixo, per exemple, a la bajanada de transvestir els marits per enganyar el criminal. Al final, em quedaré només amb la cançó de Love Shop https://en.wikipedia.org/wiki/Love_Shop que obre i tanca el film, "Love Goes On Forever", de l'àlbum del 1997, "Go!".

EN UN MOT: Simple.

PAÍS:           DINAMARCA.
INTERÈS:        REGULAR.
RITME:          BÉ.
ELABORACIÓ:     REGULAR.
TÈCNICA:        BÉ.
DENSITAT:       BÉ.
ORIGINALITAT:   MALAMENT.
INTÈRPRETS:     BÉ.
COMPRENSIÓ:     BÉ.


Perdoneu per la meva ignorància!