divendres, 4 de setembre del 2020

DOCUMENTAL: "The Andorra Hustle" (2020)

Alerta (spoiler alert)! Puc estar revelant detalls que malmetin el gaudi de l'obra... o no.

FITXA: https://www.imdb.com/title/tt12843000/

DURADA: 113 minuts (Crèdits: 4 minuts).

PUNTUACIÓ SUBJECTIVA: 70 (sobre 100).

MILLOR:
- La nota de veu del Celestino Barroso.
- La intervenció del Carlos Quílez, autor del llibre del 2016 "Diamantes sucios".

PITJOR:
- Els testimonis parlant en un anglès macarrònic.

NOTES:
1. En la versió en castellà i català es compara la població d'Andorra amb la capacitat del Camp Nou de Barcelona mentre que en la versió en anglès es compara amb el Madison Square Garden de Nova York.
2. Durant els títols de crèdit s'exposen fets sobre Jennifer Shasky Calvery, Jordi Cinca Mateos, Carles Puigdemont i Casamajó, Gonzalo Boye Tuset i el sistema bancari andorrà.
3. Al final dels títols de crèdit, es veu en Santiago de Rosselló, a qui li cauen unes monedes al terra, dient al càmera "Hauries de quedarte monedes andorranes perquè crec que desapareixeran".

COMENTARI: Si més no, és una manera de conèixer la versió dels acusats, dels perseguits, i de posar sobre la taula un seguit de circumstàncies i fets molt inquietants. M'ensumo que es queda curt, no obstant. Però, per demostrar coses, primer cal concebre aquestes coses; i algunes coses són inimaginables. Molt interessant, donada la meva proximitat personal al context. Especialment colpidora em sembla la declaració final de la Isabel Sarmiento, la cap de compliment de la BPA en el moment de l'esclat de la crisi, admetent sentir-se traïda.

EN UN MOT: Instructiu.

Perdoneu per la meva ignorància!