diumenge, 11 de juny del 2023

LLARGMETRATGE: "Babylon" (2022)

Alerta (spoiler alert)! Puc estar revelant detalls que malmetin el gaudi de l'obra... o no.

FITXA: https://www.imdb.com/title/tt10640346/

DURADA: 189 minuts (Crèdits: 8 minuts).

PUNTUACIÓ SUBJECTIVA: 48 (sobre 100).

MILLOR:
- Les referències sobre les que es construeix l'espectacle; per exemple, el personatge del Jack Conrad sembla basat en el John Gilbert, el de la Ruth Adler, en la Dorothy Arzner, el de la Lady Fay Zhu, en l'Anna May Wong, o el de la Nellie LaRoy, en la Clara Bow; aquí, interpretats pel Brad Pitt, l'Olivia Hamilton, la Li Jun Li i la Margot Robbie, respectivament.

PITJOR:
- El fet que la càmera quedi tacada quan s'enregistra la defecació de l'elefant; més enllà de la poca gràcia i l'absurditat de l'escena, resulta una declaració d'intencions.

NOTES:
1. El títol apareix passada mitja hora de l'inici i el logo de "A Paramout Picture", de color sépia.
2. El rodatge es va portar a terme entre l'1 de juliol i el 21 d'octubre de 2021 en indrets del comtat nord-americà de Los Angeles, com el Shea's Castle https://en.wikipedia.org/wiki/Shea%27s_Castle.
3. Fou un fracàs comercial, doncs, va recaptar menys de la meitat del pressupost combinat de producció i promoció; el qual s'estima en 160 milions de dòlars.
4. En la cerimònia de la 80a edició dels Golden Globe Awards, van atorgar al Justin Hurwitz el guardó de Best Original Score.
5. El Damien Sayre Chazelle, el director i guionista, va començar a escriure-la en 2009 però reconeix que va prendre inspiració de la sèrie de 2017 creada pel Tom Tykwer, l'Achim von Borries i el Hendrik Handloegten, "Babylon Berlin" https://ca.wikipedia.org/wiki/Babylon_Berlin.

COMENTARI: És com quelcom que hem vist en altres revisions nostàlgiques del mitjà només que pitjor i en groller. Reconec que la Robbie ja no m'encisa gaire d'entrada. Cert que, aquí, li escau, aquest paper de noia xarona que fa, tot sigui dit. Però ni així pot despertar cap simpatia. Tampoc me la desperta l'altre, el Diego Calva, encarnant el Manuel Torres; un paio que no és graciós ni entranyable ni talentós, en fi, que passa per gris. Em refereixo a l'home fictici, òbviament. Ves! Si de cas, podria empatitzar una mica amb el trompeta, el Sidney Palmer, a càrrec del Jovan Adepo, per la seva integritat. Prou... Molta fressa, corredisses a dojo, sordidesa il·limitada, excessos; resumit, tres hores de matraca vulgar poca-traça. I, per si no era prou pesada/avorrida, el poca-vergonya l'acaba amb una col·lecció tant matussera com innecessària de clips de pel·lícules. Quina pèrdua de temps!

EN UN MOT: Maldestra.

PAÍS:           EUA.
INTERÈS:        MALAMENT.
RITME:          MALAMENT.
ELABORACIÓ:     BÉ.
TÈCNICA:        BÉ.
DENSITAT:       BÉ.
ORIGINALITAT:   MALAMENT.
INTÈRPRETS:     BÉ.
COMPRENSIÓ:     BÉ.


Perdoneu per la meva ignorància!