dijous, 29 de juny del 2023

LLARGMETRATGE: "The Artifice Girl" (2022)

Alerta (spoiler alert)! Puc estar revelant detalls que malmetin el gaudi de l'obra... o no.

FITXA: https://www.imdb.com/title/tt20859464/

DURADA: 93 minuts (Crèdits: 2 minuts i mig).

PUNTUACIÓ SUBJECTIVA: 68 (sobre 100).

MILLOR:
- El contrast de comportament de la Cherry, el personatge a càrrec de la Tatum Matthews, d'abans i de després que l'Amos, encarnat pel David Girard, destapi el potencial autèntic del sistema.

PITJOR:
- El punt excessiu de verborrea.

NOTES:
1. És composta per 3 capítols anomenats "I The Clearwater Kid", "II Singularity & Sockeye" i "III Caro-Kann"; el darrer es refereix a una jugada d'escacs https://ca.wikipedia.org/wiki/Defensa_Caro-Kann.
2. El rodatge es va portar a terme a Jacksonville, en l'estat nord-americà de Florida, en temps de la pandèmia de la COVID-19; primer, van filmar el segment inicial que els va servir de prova de concepte per anar a cercar col·laboracions.
3. En Franklin Ritch, que fa tant de director com de guionista com d'actor, va treballar en el projecte durant 2 anys i mig.

COMENTARI: La presentació es fa una mica pesadeta amb tanta xerrera i l'escenari justeja. És a dir, austeritat extrema; es fan bastant paleses les limitacions, l'economia de recursos de la producció (tant per confinaments com per pressupost, imagino). No obstant això, l'assumpte resulta prou delicat, primer, i suficientment fascinador, després, per mantenir la tensió. T'atrapa de seguida. En relació a l'argument, trobo molt encertada la connexió entre el trauma del desenvolupador i el propòsit pràctic de la seva creació. Engresca. El que no concebo tant és la rebequeria de la IA en l'etapa final. A mi em suggereix una absurditat que considero impròpia d'una entitat intel·ligent autònoma. Clar que tampoc tinc ni la formació adequada ni, segurament, l'autoritat moral per jutjar com hauria d'evolucionar la tecnologia en aquest sentit. En fi, que aquests cineastes que són capaços d'aixecar un projecte així de manera tant òptima em deixen ben admirat. Bravo!

EN UN MOT: Eficient.

PAÍS:           EUA.
INTERÈS:        BÉ.
RITME:          BÉ.
ELABORACIÓ:     REGULAR.
TÈCNICA:        BÉ.
DENSITAT:       BÉ.
ORIGINALITAT:   REGULAR.
INTÈRPRETS:     BÉ.
COMPRENSIÓ:     BÉ.


Perdoneu per la meva ignorància!