dissabte, 5 de novembre del 2022

LLARGMETRATGE: "Detour" (1945)

Alerta (spoiler alert)! Puc estar revelant detalls que malmetin el gaudi de l'obra... o no.

FITXA: https://www.imdb.com/title/tt0037638/

DURADA: 65 minuts (Crèdits: 1 minut, al principi).

PUNTUACIÓ SUBJECTIVA: 65 (sobre 100).

MILLOR:
- L'Ann Savage en el paper de la Vera.

PITJOR:
- Els trucs visuals per aprofitar plans que inverteixen els cotxes per representar direcció cap a l'esquerra.

NOTES:
1. Basada en la novel·la del 1939 del mateix guionista, el Martin M. Goldsmith, "Detour: An Extraordinary Tale".
2. En 1992, aquesta pel·lícula va ser seleccionada per a la seva conservació en The United States' National Film Registry per The Library of Congress; també, se'n va fer una revisió (https://www.imdb.com/title/tt0104093/) a càrrec del Wade Williams i protagonitzada pel fill del Tom Neal, qui encarnà l'Al Roberts en l'original.
3. L'obra és de domini públic i pot ser vista de forma gratuïta en línia, entre d'altres, a l'enllaç https://en.wikipedia.org/wiki/File:Detour_(1945).webm.
4. El rodatge es va portar a terme entre la primavera i l'estiu del 1945 en, aproximadament, 1 mes a diferents indrets dels estats nord-americans de Califòrnia, Nevada i Arizona.

COMENTARI: Entenc que allò que veiem i que ens relata en primera persona el personatge de l'Al Roberts cal considerar-ho una ficció exculpatòria. En primer lloc per les explicacions ridícules de les morts; sobretot, la de la dona, absolutament inversemblant. I, en segon, per la reacció estoica de l'home en resposta a les insinuacions de la femme fatale. Segons he llegit, en el llibre, l'element eròtic era present. Imagino que la censura va tenir quelcom a veure en aquesta constricció. Sigui com sigui, la història es presenta fluida, precisa, simple; la qual cosa fa que passi bé, ràpid. D'alguna manera, no obstant, el que em deixa fascinat es l'aura de bèstia feréstega de la noia.

EN UN MOT: Moderada.

PAÍS:           EUA.
INTERÈS:        BÉ.
RITME:          BÉ.
ELABORACIÓ:     REGULAR.
TÈCNICA:        REGULAR.
DENSITAT:       BÉ.
ORIGINALITAT:   MALAMENT.
INTÈRPRETS:     BÉ.
COMPRENSIÓ:     BÉ.


Perdoneu per la meva ignorància!