divendres, 11 de novembre del 2022

LLARGMETRATGE: "D.O.A." (1949)

Alerta (spoiler alert)! Puc estar revelant detalls que malmetin el gaudi de l'obra... o no.

FITXA: https://www.imdb.com/title/tt0042369/

DURADA: 83 minuts (Crèdits: menys d'1 minut).

PUNTUACIÓ SUBJECTIVA: 78 (sobre 100).

MILLOR:
- La precisió del cop d'ampolla al cap que rep per part del cambrer en Neville Brand, fent d'en Chester, abans de ser abatut.

PITJOR:
- La durada del segment del grup de jazz format pel James Streeter, el Shifty Henry, l'Al Wichard, en Ray LaRue i el Teddy Buckner en el Fisherman's Club; sobretot, perquè allò que se sent no es correspon a la seva interpretació (pel que he llegit).

NOTES:
1. Es troba disponible en línia de forma gratuïta https://en.wikipedia.org/wiki/File:DOA,_1949.ogv perquè va esdevenir de domini públic a causa d'un error burocràtic.
2. L'Eddie Davis va dirigir-ne una revisió titulada "Color Me Dead" que fou estrenada en 1969; en 1988, va aparèixer l'adaptació a càrrec del Rocky Morton i de l'Annabel Jankel; i l'Stephen Cyrus Sepher va oferir la seva versió en 2017.
3. En 2004, aquesta pel·lícula va ser seleccionada per a la seva conservació en The United States' National Film Registry per The Library of Congress.
4. Abans dels títols de crèdit, surt el rètol "The medical facts in this motion picture are authentic. Luminous toxin is a descriptive term for an actual poison. Technical Adviser, Edward F. Dunne, M.D.".

COMENTARI: El Frank Bigelow, el paper de l'Edmond O'Brien, té un punt de rudesa excessiva, fins i tot, abans d'instal·lar-se en el compte enrere; cosa que contrasta amb l'actitud carrinclona de la Paula Gibson, encarnada per la Pamela Britton. Però, en general, m'ha agradat força l'espectacle per l'estil expeditiu de la presentació i per un plantejament agosarat que descobreix el desenllaç de bon començament. Pel que fa al misteri, reconec que m'ha costat un pèl treure l'entrellat de l'assumpte, m'he perdut una mica amb els uns i els altres. En fi, tant se val, m'ha divertit.

EN UN MOT: Aspra.

PAÍS:           EUA.
INTERÈS:        BÉ.
RITME:          BÉ.
ELABORACIÓ:     BÉ.
TÈCNICA:        BÉ.
DENSITAT:       REGULAR.
ORIGINALITAT:   BÉ.
INTÈRPRETS:     BÉ.
COMPRENSIÓ:     BÉ.


Perdoneu per la meva ignorància!