divendres, 18 de març del 2022

LLARGMETRATGE: "Turning Red" (2022)

Alerta (spoiler alert)! Puc estar revelant detalls que malmetin el gaudi de l'obra... o no.

FITXA: https://www.imdb.com/title/tt8097030/

DURADA: 100 minuts (Crèdits: 10 minuts i mig).

PUNTUACIÓ SUBJECTIVA: 70 (sobre 100).

MILLOR:
- La factura delicada de l'animació.

PITJOR:
- Malgrat totes les metàfores femenines, la diversitat dels personatges i tota la pesca, el relat no suggereix res de nou interessant.

NOTES:
1. Durant el primer minut i mig dels títols de crèdit, es veuen unes ombres animades mentre surten els noms; cap el final, es mostra un rètol que diu "Dedicated to our daughters, mothers, aunts and grandmas. You're magical!" i, en acabat, un petit clip del pare, a qui posa veu l'Orion Lee, al soterrani, escoltant música del grup 4*Town.
2. La Domee Shi, també co-guionista, és la primera dona en dirigir un film de Pixar Animation Studios en solitari.

COMENTARI: M'he de treure el barret amb el vessant artístic, això sí; es fan palesos els 175 milions de dòlars de pressupost. Però els problemes d'una noia asiàtica adolescent i les seves amigues de classe mitjana del Canadà en el 2002 que desitgen anar a un concert d'un grup de nois em rellisquen bastant. Els referents culturals em semblen succedanis i vagues. Allò primer que em ve a la memòria és el manga de la mestra, Rumiko Takahashi, "Ranma Nibun-no-Ichi", pel Genma Saotome, que es converteix en panda. Aquella història, no obstant, tenia la gràcia d'un vodevil guarnit d'arts marcials i trans-gèneres. Aquesta, més enllà del conflicte generacional, no sé fins a quin punt exagerat, i el toc fantàstic de l'exorcisme poca-solta, només ofereix l'al·legoria de la menstruació. L'Stephen King ja va parir en 1974 un relat amb alguns d'aquests ingredients, "Carrie"... En fi, tant se val; si no fos pel dibuix, li hauria posat molta menys nota.

EN UN MOT: Personal.

PAÍS:           EUA.
INTERÈS:        REGULAR.
RITME:          BÉ.
ELABORACIÓ:     BÉ.
TÈCNICA:        BÉ.
DENSITAT:       BÉ.
ORIGINALITAT:   MALAMENT.
INTÈRPRETS:     BÉ.
COMPRENSIÓ:     BÉ.


Perdoneu per la meva ignorància!