dissabte, 2 de gener del 2021

LLARGMETRATGE: "Mank" (2020)

Alerta (spoiler alert)! Puc estar revelant detalls que malmetin el gaudi de l'obra... o no.

FITXA: https://www.imdb.com/title/tt10618286/

DURADA: 131 minuts (Crèdits: 4 minuts).

PUNTUACIÓ SUBJECTIVA: 71 (sobre 100).

MILLOR:
- L'escenificació, l'ambientació en les èpoques dels 30's i 40's del segle passat, i els rètols imitant les anotacions d'un guió.
- Els detalls acurats, com la retallada del 50% de sou proposada pel Louis Burt Mayer durant la setmana de vacances bancàries, entre el 6 i el 13 de març del 1933.

PITJOR:
- Un posicionament proper al de l'article del New Yorker del 1971, "Raising Kane", escrit per la Pauline Kael, el qual ha estat desacreditat per diversos experts, respecte l'autoria dels esborranys de "Citizen Kane", la pel·lícula del 1941 dirigida per l'Orson Welles al voltant de la qual gira l'argument d'aquest film.
- Totes les imprecisions i les llicències artístiques del film; la més grollera, l'assumpte de la campanya política.

NOTES:
1. En Jack Fincher, pare del director, el David Fincher, va escriure el guió en la dècada dels 90's del segle XX.
2. Va rodar-se entre novembre del 2019 i febrer del 2020 a Hollywood, Victorville i San Marino, a l'estat de Califòrnia dels EUA.
3. Tant la Marion Davies com el Herman Jacob Mankiewicz són del 1897 mentre que l'Amanda Seyfried i el Gary Oldman, els que els interpreten, es porten 27 anys de diferència; la primera, nascuda el 1985 i el segon, el 1958.

COMENTARI: La presentació resulta engrescadora, sembla que avanci una d'aquelles grans obres en blanc i negre de l'època daurada de la meca del cinema. Però, aviat, la meva excitació ha desaparegut quan m'he adonat que em mancava context, m'he perdut amb els noms, els flashbacks i els personatges. Que, en realitat, tampoc importava tant perquè el film ens mostra un grapat de fets inventats. Això ho he descobert després, llegint per Internet (https://www.historyvshollywood.com/reelfaces/mank/), amb certa decepció. Per exemple, l'escena del pícnic entre en Mank i la Marion, quan es diuen que esperen mútuament ser perdonats tant si es roda el film com si no, m'ha agradat força... i, aparentment, és fictícia. En fi, malgrat tot, una bona estona.

EN UN MOT: Enganyosa.

Perdoneu per la meva ignorància!