dimecres, 14 de setembre del 2016

Notes d'un consumidor compulsiu d'audiovisual: "La grande illusion" (1937)

Alerta (spoiler alert)! Puc estar revelant detalls que malmetin el gaudi de l'obra... o no.

Fitxa: http://www.imdb.com/title/tt0028950/
Nota SUBJECTIVA: 70 (sobre 100).
Revisió: Potser la tornaré a veure.
Millor: El moment en el que un dels presoners es disfressa de dona quan reben la roba per fer l'obra de teatre i tots els seus companys es queden bocabadats per tal visió de feminitat. Quan els tinents Maréchal i Rosenthal, interpretats pel Jean Gabin i en Marcel Dalio respectivament, estan a punt de travessar la frontera amb Suïssa i s'acomiaden per si es troben una patrulla més endavant.
Pitjor: L'absència de l'escena en la que l'avió del tinent Maréchal i el capità De Boeldieu, fet pel Pierre Fresnay, és abatut pels alemanys.
Curiositat: El títol de la pel·lícula es refereix al llibre "The Great Illusion" d'en Norman Angell, publicat al Regne Unit el 1909 com a "Europe's Optical Illusion". A més, a França, la Primera Guerra Mundial es coneixia com a "La Der des Ders", traduït "la darrera de totes", cosa que justificà aquesta denominació de gran il·lusió. La nena que encarna la Lotte morí de grip abans que el film s'estrenés. La fortalesa d'on escapen en Maréchal i el Rosenthal és el Château du Haut-Kœnigsbourg, plantat al municipi francès d'Orschwiller, a la regió d'Alsàcia.

Comentari:
Entretinguda i, sobretot, força interessant, malgrat mostra una cara sospitosament amable de la guerra. M'ha mancat certa contextualització per acabar de creure-me-la però m'he divertit.

Perdoneu per la meva ignorància!