dijous, 24 d’agost del 2023

MUSICAL: "I Am from Austria Das Musical Mit Den Hits Von Rainhard Fendrich de Rainhard Fendrich/Titus Hoffmann/Christian Struppeck - Andreas Gergen - Iréna Flury/Lukas Perman" (2019)

Alerta (spoiler alert)! Puc estar revelant detalls que malmetin el gaudi de l'obra... o no.

FITXA: https://www.imdb.com/title/tt11655936/

DURADA: 156 minuts (Crèdits: 2 minuts i mig, al principi; 6, al final).

PUNTUACIÓ SUBJECTIVA: 63 (sobre 100).

MILLOR:
- L'escena que porta els protagonistes en helicòpter al Großglockner i que desemboca en l'Emma Carter, interpretada per la Iréna Flury, cantant "I Am from Austria", la cançó del 1989 composta pel Rainhard Jürgen Fendrich.

PITJOR:
- La realització del vídeo, culpa del director televisiu, en Felix Breisach; els canvis indiscriminats i frenètics de pla atabalen molt, fan que visionar els números sigui extremadament incòmode, una tortura.

NOTES:
1. Fou enregistrat el 23 de maig del 2019 en el Raimund Theater de Viena, la capital austríaca.
2. L'espectacle va estrenar-se el 16 de setembre de 2017 i es va representar per darrer cop el 16 de juny de 2019 després de més de 450 sessions.
3. Les pistes del Rainhard Fendrich utilitzades són "Schickeria", "Nix is fix", "Wo gehör ich hin", "Bussi, Bussi", "Midlife Crisis" (juntament amb en Tato Gomez), "Nur die Liebe zählt", "Blond" (amb el Harold Faltermeyer), "Macho Macho", "Strada del Sole", "Haben Sie Wien schon bei Nacht geseh'n/Kein schöner Land", "Razzia", "Es lebe der Sport", "I Am from Austria", "Nimm Dir ein Herz", "Zweierbeziehung", "Löwin und Lamm", "Liebeslied", "Tango Korrupti", "Weus'd a Herz hast wie a Bergwerk" i "Die, die wandern".

COMENTARI: Trobo que la producció és impecable, tant pel que fa a l'escenificació i la música com pel que fa a la feina de l'elenc i de l'orquestra. No es pot negar que s'escarrassen. A més, la història, encara que caigui fort dins del sac del clixé gastat i no acabi de quadrar, sembla prou adequada per encaixar els èxits del cantautor sense grinyolar gaire. Potser, a mi, sí que em fa nosa, per exemple, "Razzia". Però, bé... La proposta és el que és, una recopilació https://ca.wikipedia.org/wiki/Musical_jukebox embolicada amb comèdia romàntica. No m'ha afectat ni gens de nostàlgia cap a les melodies del senyor Fendrich ni, evidentment, el sentiment patriòtic cap a la seva Àustria. En canvi, he trobat força interessant el context en el que va composar la cançó que dóna títol al musical. Diu que arran de l'escàndol generat arreu per l'exposició del passat nazi del Kurt Josef Waldheim https://ca.wikipedia.org/wiki/Kurt_Waldheim, qui havia estat, no només, president d'Àustria sinó, també, secretari general de les Nacions Unides https://ca.wikipedia.org/wiki/Secretari_General_de_les_Nacions_Unides, alguns austríacs renegaven de la seva nacionalitat. Lluny de compartir aquest avergonyiment, l'artista va voler reivindicar les seves arrels amb la peça en qüestió. Parlant de les Nacions Unides i de reivindicacions, Pau Casals... https://youtu.be/TMp1LcJLTmU En fi, tornant al tema per concloure'l, l'hauria apreciat molt més essent al teatre que com l'he mirat, davant la pantalla. És el que hi ha.

EN UN MOT: Reciclatge.

PAÍS:           ÀUSTRIA.
INTERÈS:        REGULAR.
RITME:          BÉ.
ELABORACIÓ:     BÉ.
TÈCNICA:        REGULAR.
DENSITAT:       BÉ.
ORIGINALITAT:   MALAMENT.
INTÈRPRETS:     BÉ.
COMPRENSIÓ:     BÉ.


Perdoneu per la meva ignorància!