diumenge, 5 de febrer del 2023

LLARGMETRATGE: "Warui Yatsu Hodo Yoku Nemuru" (1960)

Alerta (spoiler alert)! Puc estar revelant detalls que malmetin el gaudi de l'obra... o no.

FITXA: https://www.imdb.com/title/tt0054460/

DURADA: 151 minuts (Crèdits: 2 minuts, en l'inici).

PUNTUACIÓ SUBJECTIVA: 57 (sobre 100).

MILLOR:
- L'assetjament fantasmagòric del Wada al Shirai, interpretats pel Kamatari Fujiwara i el Ko Nishimura, respectivament.

PITJOR:
- El desenllaç del Koichi Nishi, el personatge a càrrec del Toshiro Mifune, sense imatges; la reconstrucció narrada per l'Itakura, encarnat pel Takeshi Kato, resulta una mica patètica.

NOTES:
1. El títol internacional és "The Bad Sleep Well".
2. A partir d'un pressupost de 82 milions i mig de iens, en els cinemes, va recaptar uns 52 milions; fou la primera pel·lícula lligada a la productora engegada en 1959 per l'Akira Kurosawa, el director.
3. L'elaboració del guió es va portar a terme en 80 dies; l'obra s'inspira en la peça del Yoshio Inoue, nebot del Kurosawa, "Warui yatsu no eiga".
4. El 5 de març de 2010, una revisió dirigida pel Naosuke Kurosawa va emetre's en la Fuji Television Network en commemoració del naixement de l'Akira Kurosawa.
5. Durant el rodatge d'una escena en un cotxe, la Kyoko Kagawa, que fa el paper de la Yoshiko, en no portar el cinturó de seguretat cordat, va patir un accident que li va comportar un seguit de ferides greus a la cara les quals van requerir diverses sutures.

COMENTARI: La intenció de retratar gent corrupta i la impunitat amb la que aquesta actua em sembla molt lloable però la història que el bo del Kurosawa ens presenta no serveix per il·lustrar gaire res de substancial ni d'interessant; només, una mena de lleialtat absurda de llepaculs diversos, unes pràctiques mafioses maldestres i un complot i unes relacions personals del protagonista, pel cap baix, qüestionables. M'ha sobtat, per exemple, el sicari de pa sucat amb oli que envien per pelar amb una pistola el Shirai; no quadra amb el perfil subtil que s'espera d'un funcionari venal. És un tros aprofitat d'una altra pel·lícula? Tampoc veig fina la pràctica del suïcidi per precipitació en un cràter del Mont Aso (deixant la nota de comiat sota una pedra). De debó? No, pintoresc, ho és; i molt poca-solta. Pel que fa a la infiltració del Koichi Nishi en la família del sotsdirector Iwabuchi, el Masayuki Mori, i, per extensió, en l'empresa pública, sorprèn per gratuïta. Igual que la cerimònia inicial envaïda de periodistes. En fi, que els pedaços no m'han convençut. A més, dues hores i mitja, tu!

EN UN MOT: Grinyol.

PAÍS:           JAPÓ.
INTERÈS:        REGULAR.
RITME:          REGULAR.
ELABORACIÓ:     BÉ.
TÈCNICA:        BÉ.
DENSITAT:       BÉ.
ORIGINALITAT:   MALAMENT.
INTÈRPRETS:     REGULAR.
COMPRENSIÓ:     BÉ.


Perdoneu per la meva ignorància!