diumenge, 19 de febrer del 2023

DOCUMENTAL: "A Doctor's Sword" (2015)

Alerta (spoiler alert)! Puc estar revelant detalls que malmetin el gaudi de l'obra... o no.

FITXA: https://www.imdb.com/title/tt4952148/

DURADA: 67 minuts i mig (Crèdits: 3 minuts).

PUNTUACIÓ SUBJECTIVA: 70 (sobre 100).

MILLOR:
- Els fragments de l'entrevista radiofònica a l'Aidan MacCarthy del programa "Documentary on One" de la Raidió Teilifís Éireann, emesa el 18 d'octubre del 1995 i titulada "Away to the War", juntament amb l'animació del Ronan Coyle que acompanya la veu del protagonista.

PITJOR:
- La part del viatge al Japó de la Nicola MacCarthy, que no té gaire interès.

NOTES:
1. Abans dels títols de crèdit, apareixen els rètols "In July 2017, Britain's Prince Harry named a new medical centre at RAF Honington in honour of Dr Aidan MacCarthy", "Dedicated to the memory of Dr. Aidan MacCarthy" i "A very special thanks to Nicola, Adrienne & Kathleen MacCarthy".
2. En una conferència de l'Institiúid Scannánaíochta na hÉireann (Irish Film Institute), en Gary Lennon, el director, explica que van començar a enregistrar material en juliol de 2010 i van enllestir l'obra 5 anys més tard, tot i que la idea s'havia concebut 10 anys abans, en el 2000.
3. En 1979, el comodor aeri Joseph Aidan MacCarthy, el subjecte del documental, va publicar "A Doctor's War", el relat de les seves peripècies durant la 2a Guerra Mundial.

COMENTARI: El testimoni resulta tant corprenedor com sorprenent; per exemple, per detalls com el d'haver sobreviscut la radiació, la pluja negra i tota la pesca, tenint en compte que l'home era a menys d'una milla del lloc on i quan va esclatar la bomba atòmica llençada pels americans sobre Nagasaki. A més, l'adaptació al format i la contextualització amb imatges d'arxiu són força convenients per mandrosos com jo que no es llegiran mai el llibre del doctor. L'assumpte de la katana, no obstant, sembla bastant anecdòtic i, penso, al capdavall, no aporta gaire valor a la història. Una de les coses que m'han sobtat és l'efecte letal de la reverberació per l'impacte del torpede en el vaixell que el transportava de Java a Nagasaki; terrible!

EN UN MOT: Addicional.

PAÍS:           REPÚBLICA D'IRLANDA.
INTERÈS:        BÉ.
RITME:          BÉ.
ELABORACIÓ:     BÉ.
TÈCNICA:        BÉ.
DENSITAT:       BÉ.
ORIGINALITAT:   MALAMENT.
INTÈRPRETS:     NO APLICA.
COMPRENSIÓ:     BÉ.


Perdoneu per la meva ignorància!