dissabte, 31 de juliol del 2021

LLARGMETRATGE: "Kono Sekai no (Sara ni Ikutsumono) Katasumi ni" (2019)

Alerta (spoiler alert)! Puc estar revelant detalls que malmetin el gaudi de l'obra... o no.

FITXA: https://www.imdb.com/title/tt4769824/

DURADA: 168 minuts (Crèdits: 8 minuts).

PUNTUACIÓ SUBJECTIVA: 81 (sobre 100).

MILLOR:
- L'aparició d'antics costums japonesos, com el diàleg del para-sol per acordar la còpula.
- La travessa del mar durant la marea baixa.

PITJOR:
- La gràcia que els fa a la família l'episodi en el que la Kenpei, la policia militar, reprèn la Suzu, el paper de la Rena Nounen, per dibuixar els vaixells.
- Els gargots que acompanyen el moment de la mort de la Harumi, el personatge a càrrec de la Natsuki Inaba.

NOTES:
1. El títol internacional és "In This Corner (and Other Corners) of the World".
2. Basada en la sèrie manga "Kono Sekai no Katasumi ni", desenvolupada entre el 2007 i el 2009 per la Fumiyo Kouno, que ha estat adaptada, també, a un especial televisiu dirigit pel Toya Sato, estrenat el 5 d'agost del 2011, i a una producció de 9 episodis dirigida pel Nobuhiro Doi, emesa des del 15 de juliol al 16 de setembre del 2018.
3. Aquesta és una versió estesa de la pel·lícula "Kono Sekai no Katasumi ni", de 129 minuts, presentada en 2016.
4. Va beneficiar-se d'una campanya de finançament col·lectiu iniciada en març del 2015 en la que van participar més de 3 mil 3 cents contribuïdors, assolint els 39 milions de iens d'aportació; una altra crida semblant va recaptar 10 milions de iens més per tal que en Sunao Katabuchi, el director, promocionés el títol a l'estranger.
5. A partir d'un pressupost de 250 milions de iens, va arribar a aplegar-ne 2500 milions.

COMENTARI: Més enllà d'un estil artístic afable, que lliga perfectament amb el tarannà bondadós de la protagonista, badoca però soferta, el film ens ofereix el retrat d'aquella quotidianitat pretèrita de Kure i Hiroshima, marcada pel segon conflicte armat mundial, a través d'un relat guarnit amb un grapat de detalls ben curiosos; alguns, simpàtics, d'altres, corprenedors. Així, per exemple, quelcom subtil com el comentari de la Keiko, en veu de la Minori Omi, quan li explica a la seva cunyada com són els gelats mentre beu aigua de l'àmfora on ha caigut el contingut del pot sucrer i apel·la a la suggestió en trobar el líquid dolç, m'ha semblat un punt divertit. Per altra banda, sobta que la sensació de tragèdia sigui més intensa amb la mort de la neboda que no pas amb la cita atòmica del 6 d'agost del 1945. Al final, com diu la dona, després del 15 d'agost, el dia en el que l'Hirohito anuncià la rendició del Japó, ve el 16, seguit pel 17, i arriba setembre i, aleshores, octubre.

EN UN MOT: Resignada.

PAÍS:           JAPÓ.
INTERÈS:        BÉ.
RITME:          BÉ.
ELABORACIÓ:     BÉ.
TÈCNICA:        BÉ.
DENSITAT:       BÉ.
ORIGINALITAT:   MALAMENT.
INTÈRPRETS:     BÉ.
COMPRENSIÓ:     BÉ.


Perdoneu per la meva ignorància!