dimarts, 30 de març del 2021

LLARGMETRATGE: "Our Hospitality" (1923)

Alerta (spoiler alert)! Puc estar revelant detalls que malmetin el gaudi de l'obra... o no.

FITXA: https://www.imdb.com/title/tt0014341/

DURADA: 74 minuts (Crèdits: 1 minut, al principi).

PUNTUACIÓ SUBJECTIVA: 73 (sobre 100).

MILLOR:
- El recorregut del trenet.
- El rescat de la Virginia Canfield, encarnada per la Natalie Talmadge, en la caiguda d'aigua.

PITJOR:
- L'estona, després del sopar, en la que el protagonista juga amb el gos per no marxar de la casa.
- L'enderroc de la presa, que no ve a tomb.

NOTES:
1. L'enfrontament entre la família dels Canfield i la dels McKay que representa el film és una paròdia del litigi real entre els Hatfield, de Virgínia de l'Oest, i els McCoy, de Kentucky.
2. La locomotora és una rèplica del model Stephenson's Rocket, dissenyat pel Robert Stephenson el 1829.
3. Forma part del domini públic i pot ser descarregada de franc des de l'adreça https://archive.org/details/OurHospitality_29.
4. A part del mateix Buster Keaton, que fa del Willie McKay, apareixen la seva dona, la Natalie Talmadge, que s'encarrega del paper de la Virginia Canfield i que estava embarassada del segon fill de la parella, el seu primogènit, que figura el Willie McKay d'1 any, i el seu pare, en Joe Keaton, que actua d'enginyer de la locomotora.
5. Durant el rodatge, el Joe Roberts, que encarna el Joseph Canfield, va patir un infart; tot i que va poder enllestir la seva participació en la pel·lícula, mesos més tard, moriria d'un altre infart.

COMENTARI: Anava a definir-la com intrèpida per les escenes d'acció als cingles i al riu o per les peripècies vàries. La qüestió és que, a més, té un bon grapat d'esquetxos subtils (i no tant subtils), com el gag de la dona maltractada, per exemple, o l'encreuament de mirades durant el sopar. De fet, encara que s'aprecia un punt de tragèdia shakespeariana, el to de comèdia preval, definitivament. Així que no sé. Un clàssic, còmic, entretingut, emocionant, precursor... No costa res, literalment; s'ha de veure.

EN UN MOT: Regal.

Perdoneu per la meva ignorància!