diumenge, 28 de març del 2021

LLARGMETRATGE: "Nomadland" (2020)

Alerta (spoiler alert)! Puc estar revelant detalls que malmetin el gaudi de l'obra... o no.

FITXA: https://www.imdb.com/title/tt9770150/

DURADA: 108 minuts (Crèdits: 3 minuts).

PUNTUACIÓ SUBJECTIVA: 67 (sobre 100).

MILLOR:
- Els paratges, les panoràmiques, la natura.

PITJOR:
- La il·luminació, és molt fosca.

NOTES:
1. Abans dels títols de crèdit es mostra el rètol "Dedicated to those who have to depart, see you down the road!".
2. Basada en el llibre del 2017, "Nomadland: Surviving America in the Twenty-First Century", escrit per la Jessica Bruder, que donà peu, també, al documental dirigit pel Brett Story, "CamperForce".
3. Hi participen, entre d'altres, Linda May, Swankie i Bob Wells, nòmades en la realitat.
4. Li va ser atorgat el Leone d'Oro en la Mostra Internazionale d'Arte Cinematografica della Biennale di Venezia i els guardons de millor pel·lícula en la categoria de drama i de millor direcció en la 78a edició dels Golden Globe Awards.
5. Rodada en diferents estats dels EUA, tals com Arizona, Nevada, Dakota del Sud, Califòrnia o Nebraska, al llarg de quatre mesos, en la tardor del 2018.

COMENTARI: El retrat d'aquesta gent desarrelada sembla ben compost amb les pinzellades de les situacions dels diferents individus però el format dilueix la força del missatge malgrat s'acosti al documental. Pel que fa al contingut, no sé. Amb la murga de la COVID-19, la mobilitat s'ha convertit en un bé preuat. De manera que això de viatjar lliurement d'un lloc a l'altre podria percebre's com un privil·legi. Ves que aviat no volguem convertir-nos en cargols, tots plegats... Tinc la sensació que la Frances McDormand, que aquí interpreta la Fern, sempre fa històries depriments.

EN UN MOT: Reduïda.

Perdoneu per la meva ignorància!